Daktyle – właściwości, zastosowanie, cena

Daktyle najczęściej kojarzy się, jako źródło cukrów prostych. Z tego powodu wiele osób unika owoców, ponieważ trzyma się reguły „im mniej cukru, tym lepiej”. Jednak czy słusznie? Sprawdź, czym są daktyle i czy mogą być korzystne dla Twojego organizmu.

daktyle, daktyle właściwości, daktyl

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czym są daktyle;
  • Jaką wartość odżywcza mają;
  • Jakie właściwości wykazują;
  • Do czego można je wykorzystać;
  • Gdzie kupować daktyle.

Daktyle – czym są?

 

Daktyle to owoce słynące z wysokiej zawartości cukrów prostych. Często wykorzystywane są przez sportowców, jako „mały zastrzyk energii”. Dla osób niećwiczących spożywanie daktyli może być mało interesujące, ponieważ wciąż mówi się o szkodliwości cukrów.

Jednakże daktyl to nie tylko cukier, a również wiele interesujących składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość minerałów, spożywanie owocu może uzupełniać niedobory żywieniowe, a nawet przeciwdziałać niektórym chorobom.

 

Daktyle – kcal, wartość odżywcza

 

Wartość odżywcza daktyli na 100 g produktu:

Jednakże to nie wszystko, ponieważ owoce wręcz obfitują w składniki mineralne na 100 g produktu:

  • Żelazo: 1,02 mg;
  • Magnez 54 mg
  • Potas: 696 mg;
  • Cynk: 0,44 mg.

Daktyle – właściwości zdrowotne

 

Ze względu na zawartość niektórych składników odżywczych, daktyle mogą być z powodzeniem stosowane w przypadku:

  • Problemów trawiennych – błonnik usprawnia pracę jelit;
  • Nadciśnienia tętniczego – potas obniża ciśnienie krwi;
  • Problemów ze wzrokiem – witamina A chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej;
  • Osób aktywnych fizycznie – wysoka zawartość cukrów działa jak „naturalny energetyk”;
  • Osób przepracowanych i zestresowanych – magnez i witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy;
  • Osób z niskim libido – daktyle działają jak afrodyzjak.

daktyle, daktyle właściwości, daktyl

Daktyle – zastosowanie

 

Daktyle mogą z powodzeniem stanowić element diety w wielu przypadkach. Jednakże stanowią one również produkt o szerokim zastosowaniu w różnych okolicznościach.

Wykorzystuje się je do produkcji:

  • Mąki;
  • Miodu palmowego;
  • Dżemów;

Wiele osób stosuje daktyle, jako dodatek do dań bliskiego wschodu. Arabowie stworzyli, aż 365 przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem owocu. W przemyśle wykorzystywane są również do produkcji syropu z daktyli – zamiennika cukru.

Gdzie kupić daktyle?

 

Ze względu na powszechne zastosowanie daktyli są one dostępne w wielu miejscach. Ważne jednak, aby wybierać takie, które nie noszą znamion przeterminowania lub wstępnych procesów fermentacji. Jako że zawierają w sobie dużo cukru, to są na to podatne. Najlepiej również, jeśli podane są w formie od razu do spożycia, czyli bez pestek.

Takie znaleźć można na stronie cosdlazdrowia.pl

Podsumowanie

 

Już teraz wiesz, że daktyle poza cukrem mają w sobie coś więcej. Mogą stanowić element diety wielu grup, jednakże nie są zalecane każdemu. Diabetycy oraz osoby z nieżytem żołądka zdecydowanie powinny ich unikać. Jeśli zatem nie borykasz się z takimi problemami, to odwiedź cosdlazdrowia.pl i zafunduj sobie pyszną i słodką przekąskę, która idealnie zaspokaja „głód cukrowy”.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *