Daktyle najczęściej kojarzy się, jako źródło cukrów prostych. Z tego powodu wiele osób unika owoców, ponieważ trzyma się reguły „im mniej cukru, tym lepiej”. Jednak czy słusznie? Sprawdź, czym są daktyle i czy mogą być korzystne dla Twojego organizmu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym są daktyle;
- Jaką wartość odżywcza mają;
- Jakie właściwości wykazują;
- Do czego można je wykorzystać;
- Gdzie kupować daktyle.
Daktyle – czym są?
Daktyle to owoce słynące z wysokiej zawartości cukrów prostych. Często wykorzystywane są przez sportowców, jako „mały zastrzyk energii”. Dla osób niećwiczących spożywanie daktyli może być mało interesujące, ponieważ wciąż mówi się o szkodliwości cukrów.
Jednakże daktyl to nie tylko cukier, a również wiele interesujących składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość minerałów, spożywanie owocu może uzupełniać niedobory żywieniowe, a nawet przeciwdziałać niektórym chorobom.
Daktyle – kcal, wartość odżywcza
Wartość odżywcza daktyli na 100 g produktu:
Jednakże to nie wszystko, ponieważ owoce wręcz obfitują w składniki mineralne na 100 g produktu:
- Żelazo: 1,02 mg;
- Magnez 54 mg
- Potas: 696 mg;
- Cynk: 0,44 mg.
Daktyle – właściwości zdrowotne
Ze względu na zawartość niektórych składników odżywczych, daktyle mogą być z powodzeniem stosowane w przypadku:
- Problemów trawiennych – błonnik usprawnia pracę jelit;
- Nadciśnienia tętniczego – potas obniża ciśnienie krwi;
- Problemów ze wzrokiem – witamina A chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej;
- Osób aktywnych fizycznie – wysoka zawartość cukrów działa jak „naturalny energetyk”;
- Osób przepracowanych i zestresowanych – magnez i witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy;
- Osób z niskim libido – daktyle działają jak afrodyzjak.
Daktyle – zastosowanie
Daktyle mogą z powodzeniem stanowić element diety w wielu przypadkach. Jednakże stanowią one również produkt o szerokim zastosowaniu w różnych okolicznościach.
Wykorzystuje się je do produkcji:
- Mąki;
- Miodu palmowego;
- Dżemów;
Wiele osób stosuje daktyle, jako dodatek do dań bliskiego wschodu. Arabowie stworzyli, aż 365 przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem owocu. W przemyśle wykorzystywane są również do produkcji syropu z daktyli – zamiennika cukru.
Gdzie kupić daktyle?
Ze względu na powszechne zastosowanie daktyli są one dostępne w wielu miejscach. Ważne jednak, aby wybierać takie, które nie noszą znamion przeterminowania lub wstępnych procesów fermentacji. Jako że zawierają w sobie dużo cukru, to są na to podatne. Najlepiej również, jeśli podane są w formie od razu do spożycia, czyli bez pestek.
Takie znaleźć można na stronie cosdlazdrowia.pl
Podsumowanie
Już teraz wiesz, że daktyle poza cukrem mają w sobie coś więcej. Mogą stanowić element diety wielu grup, jednakże nie są zalecane każdemu. Diabetycy oraz osoby z nieżytem żołądka zdecydowanie powinny ich unikać. Jeśli zatem nie borykasz się z takimi problemami, to odwiedź cosdlazdrowia.pl i zafunduj sobie pyszną i słodką przekąskę, która idealnie zaspokaja „głód cukrowy”.