Daktyrella – jako zdrowy zamiennik popularnego kremu czekoladowego dla dzieci

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jak możemy wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych z daktyrellą w roli głównej szukaj w poniższym artykule!

Daktyrella to przysmak, który przywodzić nam może na myśl popularny krem czekoladowy. Z tą różnicą, że daktyrella charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również prostym, naturalnym składem bez zbędnego oleju palmowego. Idealnie nadaje się do kanapek, jak również czekoladowego brownie. A jakie inne, ciekawe zastosowania w naszej kuchni może znaleźć niniejszy produkt?

Daktyrella – poznaj jej naturalny skład

Daktyrella to słodki krem z daktyli z dodatkiem prażonych orzechów włoskich oraz karobu. Stanowi wspaniałą alternatywę dla wszystkich tych osób, które zmagają się z problemem alergii na czekoladę. Niniejszy produkt stworzony został wyłącznie z naturalnych składników, bez zbędnego dodatku cukru. Znajdziemy w nim między innymi sporą dawkę energii, wartościowych węglowodanów oraz białka. W odróżnieniu od popularnych kremów czekoladowych, daktyrella nie zawiera w sobie szkodliwego dla zdrowia człowieka oleju palmowego.

Jak wykorzystać daktyrellę w naszej kuchni?

Daktyrella wspaniale sprawdzi się jako dodatek do aromatycznych tostów, jak również puszystych naleśników. Bez przeszkód możemy dodawać ją do czekoladowego brownie oraz tradycyjnej drożdżówki. Daktyrella będzie stanowiła również idealny dodatek do kruchych rogalików, które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym.

Poznaj przepis na puszyste naleśniki bezglutenowe z dodatkiem daktyrelli!

Naleśniki bez glutenu? To możliwe, a do tego bardzo proste! Wystarczy kilka składników, aby dosłownie w kilka chwil przygotować smaczny deser dla wszystkich domowników.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Do miski przesyp wszystkie mąki, dodaj szczyptę soli, jajka oraz mleko, a następnie zmiksuj całość na gładką masę;

Krok II: Do otrzymanej masy dodaj roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszaj całość;

Krok III: Gotową masę pozostaw pod ściereczką na około 30 minut;

Krok IV: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, rozgrzej patelnię i usmaż na niej naleśniki;

Krok V: Na gotowych naleśnikach rozsmaruj łyżeczkę daktyrelli i zwiń całość w rulonik lub złóż w trójkąty;

Krok VI: Na koniec udekoruj naleśniki prażonymi płatkami migdałów.

Życzymy smacznego!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *