Daktyrella-krem z daktyli – poznaj jego właściwości i zastosowanie


Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jak możemy wykorzystać ją w naszej kuchni. Odpowiedzi na te pytania oraz inne ciekawe informacje na temat Daktyrelli znajdziesz w dalszej części artkułu.

Uwielbiasz słodkie przekąski, ale często masz wyrzuty sumienia, że zjadasz za dużą ilość słodyczy w ciągu dnia? Mamy dla Ciebie pyszne rozwiązanie! Daktyrella to nie tylko rozkoszny snack, ale również prawdziwa skarbnica cennych minerałów i witamin. Idealna do kanapek i jako dodatek do ciast. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niniejszego kremu?

Daktyrella – poznaj jej niezwykłe właściwości

Daktyrella to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kremów czekoladowych, które często skrywają w sobie ogromne ilości cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Skład niniejszego produktu jest prosty i zawiera w sobie tylko to, co najlepsze:

  • Krem z daktyli;
  • Orzechy prażone;
  • Karob.

To właśnie dzięki bogatej zawartości daktyli, krem ten może stanowić doskonałe źródło wartościowych składników odżywczych. Niniejszym owocom przypisuje się bowiem wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Okazuje się, że regularne spożywanie daktyli, zarówno w suszonej, jak i świeżej formie może przyczynić się do:

  • Zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego (w tym miażdżycy i nadciśnienia tętniczego);
  • Zwalczania problemu uporczywych zaparć;
  • Wspomożenia funkcjonowania naszego układu odpornościowego, za sprawą właściwości przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych.

W tym miejscu warto jednak wspomnieć, iż daktyle charakteryzują się bardzo wysokim indeksem glikemicznym (IG=103). Dlatego też, nie są one zalecane osobom, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Przed spożywaniem niniejszych owoców powinny wzbraniać się również osoby borykające się z nieżytem żołądka oraz problemem uporczywych wzdęć. Ze szczególną ostrożnością do daktyli powinny podchodzić również te osoby, którym często towarzyszą migreny i napięciowe bóle głowy. Wszystko to za sprawą zawartej w nich tyraminy.

Daktyrella – jak wykorzystać ją w naszej kuchni?

Daktyrella z powodzeniem może stanowić słodki dodatek do wielu dań i deserów w naszej kuchni. Z łatwością możesz wykorzystać ją podczas przygotowywania wartościowego brownie, jak również pysznych naleśników dla Twoich dzieci. Niemniej jednak, jeśli jesteś zwolennikiem nieoczywistych połączeń smakowych, możesz również zastosować Daktyrellę podczas przygotowywania wytrawnych przekąsek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *