Depresja. Jak ją rozpoznać? Jak odzyskać radość życia?

Depresja? Zazwyczaj kojarzy się z obniżonym nastrojem, brakiem energii i izolowaniem się od otoczenia. Ale depresja to nie tylko stan przygnębienia i obniżenie samooceny. Sprawdź, czego nie wiesz o tej chorobie i w jaki sposób walczyć z nią…

Depresja – różne oblicza…

Istnieją różne rodzaje depresji: lękowa, poporodowa, sezonowa, maskowana i inne. Trudność z rozpoznaniem depresji wynika z różnych kryteriów, jakie przyjmuje się dla podziału poszczególnych rodzajów tej choroby.
Depresja może pojawić się w wyniku predyspozycji genetycznych, wahań w poziomie neuroprzekaźników lub na skutek traumatycznych zdarzeń, np. śmierci bliskiej osoby.
W zależności od intensywności objawów depresje dzieli się na: łagodne, umiarkowane, ciężkie bez objawów psychotycznych i ciężkie z objawami psychotycznymi.
Depresja może mieć charakter endogenny lub wtórny, np. kiedy nastąpi w przebiegu innych zdarzeń, także psychicznych, takich jak uzależnienia. Depresja może też wystąpić w przebiegu choroby jedno- lub dwubiegunowej, a czasami ma charakter lękowy.

Skąd bierze się depresja?

Depresja ma silne powiązania z czynnikami biologicznymi, takimi jak dziedziczenie i choroba somatyczna. Czasami jest to skutek uboczny działania leków. Znajomość obszarów podatności jest istotna, ponieważ pozwala na wyeliminowanie ewentualnych przyczyn depresji.
Depresja jest związana także z czynnikami psychologicznymi, takimi jak: cechy osobowościowe (niskie poczucie wartości, perfekcjonizm, pesymizm), stres, samotność, problemy rodzinne i zawodowe, przemęczenie i inne czynniki.

Odzyskać radość życia…

Lekarze i terapeuci zajmujący się leczeniem depresji często zwracają uwagę na dietę. Okazuje się, że rozwojowi depresji sprzyja odpowiedni poziom tłuszczów, białka, witamin i minerałów w diecie (1). Dlatego istotne jest stosowanie naturalnych produktów, które są pomocne w zwalczaniu nerwicy, stanów depresyjnych i gorszego nastroju. Do takich produktów zalicza się m.in. pestki dyni (do kupienia tutaj), które zawierają kwas glutaminowy, będący ważnym neuroprzekaźnikiem.
Do diety warto też włączyć ostropest i olej z ostropestu, który zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Badania dowodzą, że niski poziom tych kwasów jest jedną z przyczyn stanów depresyjnych, smutku, napadów strachu i lęku (1).

1. M. Borczyk, W. Drath, W. Kordas, P. Mężyński, K. Mizielińska – Witkowska, Wyprzedzić smutek. Profilaktyka depresji, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Szpital Specjalistyczny im. dr J. Babińskiego SPZOZ, http://profilaktykadepresji.malopolska.pl/o-nas/, dostęp: 26.09.2016 r.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.