DESER NA UPALNE DNI: Mus malinowo – czekoladowy. Sprawdź przepis!

W gorące i upalne dni warto poszukać sposobu na ochłodzenie się. Idealnie sprawdzi się deser na zimno z dodatkiem owoców, czyli mus malinowo – czekoladowy. Pyszny, zdrowy i w sam raz na wysokie temperatury. Sprawdź koniecznie przepis i przygotuj!

Dlaczego warto sięgać po mus?
Mus owocowy to, wbrew przypuszczeniom, przysmak nie tylko dla dzieci. Także dorośli lubią słodki smak owoców, a lato to najlepszy okres, by go przygotować. Wtedy owoce zawierają najwięcej witamin, ponieważ dojrzewają naturalnie, na słońcu.
Przygotowanie musu jest szybkie i proste, a efekt końcowy naprawdę pyszny. Warto więc pokusić się o taką słodką przekąskę 🙂

Przepis na pyszny mus malinowo – czekoladowy poniżej. Wypróbuj koniecznie i zostaw swoją opinię w komentarzu.

 

Mus malinowo – czekoladowy

Składniki:

Na mus malinowy:
100 g świeżych lub mrożonych malin
15 g cukru pudru
3 g żelatyny + 20 ml wody

Na mus czekoladowy:
200 ml śmietanki UHT 30%
2 żółtka
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej

Dekoracja:
Kakao lub karob
Świeże maliny
Paluszki czekoladowe

Mus malinowy
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny wymieszać z cukrem pudrem i zmiksować. Żelatynę rozpuścić – w kuchence mikrofalowej lub w rondelku (lekko go podgrzewając i cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści). Połączyć ją z malinami. Mus wyłożyć na dno pucharków.

Mus czekoladowy
Śmietankę dobrze schłodzić, a następnie ubić. W osobnej misce ubić żółtka. Czekoladę mleczną połączyć z deserową i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Śmietankę połączyć z ubitymi żółtkami i lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Takim musem zalać maliny w pucharkach i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Deser przed podaniem posypać kakao i dekorować świeżymi malinami i paluszkami czekoladowymi.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.