Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy powinniśmy ją stosować?

Czym jest i jakie są główne zasady diety bogatoresztkowej? Jakie produkty powinniśmy spożywać, a jakich unikać? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w naszym artykule.

W przebiegu licznych zaburzeń wypróżniania, związanych na przykład z zespołem jelita drażliwego, często jednym z głównych zaleceń, jakie otrzymujemy od lekarza pierwszego kontaktu, gastroenterologa lub dietetyka, jest przestrzeganie zasad diety bogatoresztkowej, czyli takiej, która wymaga wprowadzenia do swojego jadłospisu dużych ilości błonnika pokarmowego.

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega?

Dieta bogatoresztkowa (znana również jako wysokobłonnikowa) to dieta lecznicza stosowana w przebiegu licznych zaburzeń układu pokarmowego, których głównym objawem są nieregularne wypróżnienia lub częste zaparcia. Niniejsza dieta polega na stopniowym wprowadzaniu do swojego codziennego jadłospisu zwiększonych ilości polisacharydów roślinnych, na które składają się głównie błonnik oraz ligniny i pektyny. Podczas gdy w diecie osób zdrowych dawka przyswajanych polisacharydów w ciągu dnia nie powinna przekraczać 40 gramów, w jadłospisie pacjentów zmagających się z zaburzeniami rytmu wypróżnień, dawka ta może sięgać nawet 70 gramów na dobę. Należy również pamiętać, aby w przypadku niniejszej diety spożywać duże ilości płynów (przynajmniej 2,5 litra na dobę).

Dieta bogatoresztkowa – kiedy powinniśmy jej przestrzegać?

Dieta bogatoresztkowa zalecana jest szczególnie tym osobom, które na co dzień borykają się z problemem bolesnych zaparć oraz zaburzeń rytmu wypróżnień. Ponadto, wprowadzenie zwiększonych ilości błonnika pokarmowego jest sposobem na profilaktykę takich chorób jak:

  • Zespół jelita drażliwego;
  • Nowotwór jelita grubego;
  • Miażdżyca;
  • Nadwaga i otyłość;
  • Cukrzyca typu II;
  • Kamica żółciowa.

Należy jednak pamiętać, że stosowanie zasad diety bogatoresztkowej nie jest zalecane w przypadku osób, które zmagają się z licznymi stanami zapalnymi w obrębie żołądka, dróg żółciowych, trzustki i jelit. Ponadto, zwiększenie spożywania błonnika pokarmowego nie jest zalecane w przebiegu choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy.

Dieta bogatoresztkowa – jakie produkty powinniśmy spożywać?

W przypadku diety bogatoresztkowej zalecane jest spożywanie produktów charakteryzujących się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, wśród których możemy wyróżnić:

  • Ciemne pieczywo (w tym chleb razowy oraz pełnoziarnisty);
  • Grube kasze (w tym kaszę jęczmienną oraz gryczaną);
  • Ciemne makarony oraz ryż brązowy;
  • Suszone owoce (w tym śliwki, morele oraz rodzynki);
  • Owoce (najlepiej ze skórką);
  • Warzywa (ze szczególnym uwzględnieniem roślin strączkowych).

Podczas przestrzegania zasad niniejszej diety istotne jest również uwzględnienie sposobu przygotowywania posiłków. Bardzo ważne jest, aby nie przegotowywać ich i wybierać raczej sposób gotowania na parze lub pieczenia zamiast smażenia na głębokim tłuszczu.

Dieta bogatoresztkowa – jakich produktów powinniśmy unikać?

W trakcie stosowania zasad niniejszej diety należy bezwzględnie zrezygnować ze spożywania takich produktów jak:

  • Pieczywo pszenne oraz jasne makarony i drobne kasze;
  • Mąka z wysokiego przemiału (w tym mąka ziemniaczana oraz kukurydziana);
  • Tłuste mleka, śmietana oraz twarogi;
  • Tłuste mięsa (w tym wszelkiego rodzaju wędliny, kiełbasy oraz pasztety);
  • Smażone ziemniaki (na przykład w postaci frytek lub placków ziemniaczanych);
  • Zup przyrządzanych na bazie tłustego mięsa;
  • Mocnych napojów (w tym czarnych herbat, kawy oraz alkoholi);
  • Słodyczy (w tym lodów, bitej śmietany, czy ciemnej czekolady).
Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *