Dieta dla diabetyków – zdrowe menu dla chorych na cukrzycę

Cukrzyca to jedna z chorób, w której odpowiedni sposób odżywiania ma ogromne znaczenie. Właściwie skomponowane posiłki mogą ochronić Cię przed gwałtownym skokiem cukru we krwi i niebezpiecznymi skutkami, które są z tym bezpośrednio związane. Właśnie dlatego wzięliśmy pod lupę dietę dla diabetyków, sprawdzając, na co należy zwrócić szczególną uwagę w trakcie przygotowywania dań dla cukrzyków.

Najważniejsze zasady diety dla diabetyków

Skomponowanie prawidłowej diety dla diabetyków może stanowić nie lada wyzwanie. Niewłaściwy sposób odżywiania i gwałtowne skoki glukozy mogą doprowadzić do hipoglikemii, a ta nawet do śpiączki cukrzycowej. Wniosek jest prosty – leczenie farmakologiczne razem ze zmianą nawyków żywieniowych są jedyną szansą na uniknięcie pogorszenia stanu zdrowia. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę najważniejszych zasad diety dla diabetyków.

  1. Kaloryczność posiłków musi być obliczana indywidualnie. Zależy ona od płci, wzrostu, masy ciała, prowadzonego trybu życia oraz celu stosowania diety. Co istotne, należy zadbać o jak najbardziej zbliżoną ilość węglowodanów w każdym daniu.
  2. Chorzy na cukrzycę powinni jeść co kilka godzin, spożywając posiłki o stałej kaloryczności.
  3. Najlepszymi węglowodanami w diecie dla diabetyków są te złożone, które zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. W związku z tym należy mocno ograniczyć podaż cukrów prostych (maksymalnie 10% kalorii).
  4. W codziennym menu osób chorych na cukrzycę musi znaleźć się błonnik pokarmowy, który pomaga w obniżaniu glikemii po posiłkach.
  5. Dieta musi również obejmować tłuszcze roślinne (do 40%) oraz białko (do 20%).
  6. Jeśli przyjmujesz leki, unikaj produktów spożywczych, które mogą wchodzić z nimi w interakcję, np. grapefruity. grejpfruty.

Indeks glikemiczny w diecie dla diabetyków

W diecie dla diabetyków bardzo ważny jest indeks glikemiczny, czyli parametr określający wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Warto pamiętać, że jego wartość jest uzależniona między innymi od stopnia rozdrobnienia, metody obróbki, a nawet dojrzałości na przykład warzyw i owoców. Artykuły spożywcze dzielą się na trzy grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym,
  • o średnim indeksie glikemicznym,
  • o wysokim indeksie glikemicznym.

Na diecie dla diabetyków dopuszczalne są wyłącznie produkty o niskim i ewentualnie o średnim IG. Z kolei te z wysokim indeksem glikemicznym powinny zostać całkowicie wyeliminowane z codziennego jadłospisu. Uważaj na obróbkę termiczną niektórych produktów, jak choćby marchewka czy bób. Indeks glikemiczny gotowanej marchewki, batatów czy właśnie bobu może być kilkukrotnie wyższy w porównaniu do tej wartości w surowej postaci.

Jeśli samodzielne komponowanie diety dla diabetyka stanowi dla Ciebie problem, skorzystaj z cateringu dietetycznego. Specjaliści przygotują smaczne i zdrowe posiłki o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Dobry catering dietetyczny możesz zamówić tutaj. Zaufaj doświadczonym dietetykom i kucharzom. Zamów dietę pudełkową, odbieraj posiłki dla diabetyka wprost spod swoich drzwi i odżywiaj się zdrowo.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *