Dieta kopenhaska jest znana od wielu lat, choć do tej pory nie wiadomo, kto jest jej twórcą. Jadłospis jest wyjątkowo restrykcyjny i może być stosowany wyłącznie raz na dwa lata. Osoby, które go stosowały, podkreślają, że dieta jest drakońska, jednak w ciągu 13 dni pozwala zrzucić od 4 do 8 kg. Co powinno się wiedzieć o diecie kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska jadłospis, opinie, efekty
Historia diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska jest znana w Polsce od kilkunastu lat. Według plotek jadłospis ułożono w jednym ze szpitali w Kopenhadze, jednak do dziś nikt się do tego nie przyznał. Efekty diety są spektakularne, dlatego wiele osób stosuje ją, pomimo braku wiedzy na temat historii i przyczyn stworzenia jadłospisu.
1. Dieta kopenhaska – zasady
Podczas stosowania diety kopenhaskiej należy dokładnie stosować się do jej zasad. Dieta trwa dokładnie 13 dni – nie mniej, nie więcej. Każdego dnia należy ściśle przestrzegać dziennego jadłospisu oraz godzin przyjmowania posiłków. Dodatkowo wskazane jest picie co najmniej 2 litrów niegazowanej wody dziennie. Na diecie kopenhaskiej można jeść wyłącznie 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Podjadanie pomiędzy posiłkami, a nawet wypicie lampki wina czy żucie gumy powoduje, że dietę uznaje się za przerwaną. Ponadto twórcy diety wyznaczyli, że śniadanie należy jeść pomiędzy godziną 8 a 9, obiad – między 12 a 14, a kolację – miedzy 16 a 18. Jeżeli choć na jeden dzień złamie się zasady diety kopenhaskiej, trzynastodniówkę można ponownie zastosować dopiero po upływie 3 miesięcy. Gdy wytrwa się do końca diety, jej powtórzenie jest możliwe po 2 latach.
[related-post]
Kopenhaska opiera się na 7-dniowym menu, które powtarza się w kolejnym tygodniu diety (z pominięciem jadłospisu na dzień siódmy z pierwszego tygodnia). Jest to schemat nisko węglowodanowy i niskokaloryczny, dlatego nigdy nie wolno przedłużać diety. Wydłużenie czasu stosowania kopenhaskiej może doprowadzić do poważnych niedoborów witamin i minerałów oraz do rozstroju funkcjonowania całego organizmu. Dlaczego dieta kopenhaska trwa 13 dni? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, gdyż równie dobrze tak rygorystyczna dieta mogłaby trwać 10 lub 12 dni. Twórcy trzynastodniówki przyjęli jednak, że ich jadłospis należy stosować w takim, a nie innym czasie.
Ograniczona kaloryczność diety sprawia, że zaleca się rezygnację z aktywności fizycznej. Kopenhaska dieta jest niezalecana w czasie treningów, dużego wysiłku umysłowego lub podczas wykonywania pracy fizycznej. Najlepiej przeprowadzić ją, gdy ma się możliwość odpoczynku, np. w czasie urlopu lub wakacji.
Na diecie kopenhaskiej można jeść wyłącznie 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Podjadanie pomiędzy posiłkami powoduje, że dietę uznaje się za przerwaną.
2. Dieta kopenhaska – jadłospis
Dieta kopenhaska opiera się o jadłospis, którego należy przestrzegać bez żadnych odstępstw. Oto menu, które można znaleźć również w formie plakatów na lodówkę pod hasłem „dieta kopenhaska pdf”.
Dzień 1 i 8
śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru (250 ml),
obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów (świeżych lub mrożonych), 1 duży, świeży pomidor.
kolacja: 1 duży befsztyk, dowolna sałata skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny (150 g).
Dzień 2 i 9
śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru (250 ml),
obiad: 1 duży befsztyk, dowolna sałata skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny (150 g),
kolacja: 1 plaster dowolnej chudej szynki, 2-3 szklanki (250 ml) jogurtu naturalnego z niską zawartością tłuszczu.
Dzień 3 i 10
śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru (250 ml), 1 grzanka z pieczywa razowego (ok. 50 g),
obiad: 100 g gotowanego szpinaku, 1 świeży owoc (z wykluczeniem bananów, czereśni i winogron), 1 duży, świeży pomidor,
kolacja: 1 plaster dowolnej chudej szynki, 2 jajka gotowane na twardo, dowolna sałata skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny (150 g).
Dzień 4 i 11
śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru (250 ml),
obiad: 150 g startej marchewki, 1 jajko ugotowane na twardo, 100 g naturalnego twarożku o niskiej zawartości tłuszczu,
kolacja: 100 g sałatki owocowej (bez bananów, czereśni i winogron), 2-3 szklanki (250 ml) jogurtu naturalnego z niską zawartością tłuszczu.
Dzień 5 i 12
śniadanie: 150 g startej marchewki z cytryną,
obiad: duża ryba z cytryną (jedna z ryb chudych, np. dorsz lub pstrąg),
kolacja: 1 duży befsztyk, 200 g sałaty świeżej z gotowanymi brokułami.
Dzień 6 i 13
śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru (250 ml),
obiad: 150 g gotowanej piersi z kurczaka, sałata skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny (150 g),
kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, 150 g startej marchewki.
Dzień 7 (bez powtarzania)
śniadanie: 1 kubek herbaty zielonej bez cukru (250 ml),
obiad: 150 g chudego mięsa grillowanego
kolacja: nic.
Jak widać, spore restrykcje żywieniowe czekają na wszystkie osoby, które interesuje kopenhaska – jadłospis jest ściśle określony, a jego modyfikacje są zabronione. Jeżeli jest się łasuchem i ma się słabą wolę, trzynastodniówka będzie zbyt trudna do przeprowadzenia. Ze względu na to, że w okresie, w którym stosowana jest dieta kopenhaska efekty pojawiają się bardzo szybko, drakońskie menu poleca się wyłącznie tym osobom, które chcą bardzo szybko schudnąć lub szukają wstępu do dalszej diety o mniejszych restrykcjach.
3. Dlaczego dieta kopenhaska działa?
Skuteczność diety kopenhaskiej wynika przede wszystkim z radykalnego obniżenia kaloryczności dziennego menu. Ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia w czasie stosowania trzynastodniówki wynosi od 500 do 800 kcal. Jest to znacznie mniej kalorii niż potrzebuje dorosła osoba, nawet jeśli prowadzi mało aktywny tryb życia i ma niską wagę początkową. Dostarczanie z posiłkami niewystarczającej ilości kalorii sprawia, że dieta kopenhaska przyczynia się do powstania ujemnego bilansu kalorycznego. Organizm jest zmuszony do czerpania dodatkowej energii ze zgromadzonych zapasów, czyli z glikogenu i tkanki tłuszczowej. Utrata kilogramów jest zatem szybka, gdyż spala się nie tylko tkankę tłuszczową, ale i pozbywa się nadmiaru wody oraz glikogenu, wiążącego wodę w organizmie.
Podstawę diety trzynastodniowej stanowią chude mięsa, warzywa, jajka i kawa. Połączenie tych produktów sprawia, że organizm dłużej zachowuje sytość, a ponadto przygotowuje się na dalsze zrzucanie wagi po zakończeniu kopenhaskiej. Dodatkowo kawa dodaje energii i przyspiesza metabolizm.
Jak przetrwać dietę kopenhaską?
Przetrwanie diety kopenhaskiej bywa trudne. Ograniczona liczba kalorii w posiłkach i długie przerwy pomiędzy kolejnymi daniami przyczyniają się do osłabienia, a niekiedy mogą doprowadzić do omdleń. Aby przetrwać dietę kopenhaską, warto zainspirować się historiami innych osób, które zdecydowały się na metodę odchudzania, jaką jest dieta kopenhaska – forum jest dobrym miejscem, by znaleźć wsparcie innych kobiet i mężczyzn ważących zbyt dużo.
Jeżeli odczuwa się silny głód, w czasie stosowania kuracji można pić więcej wody. Może to być woda źródlana, niegazowana woda mineralna z niską zawartością sodu lub ciepła, przegotowana woda kranowa. Ponadto na diecie kopenhaskiej powinno się unikać aktywności fizycznej, by nie dopuścić do omdleń.
Dodatkowo warto unikać chodzenia na zakupy. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania posiłków w ciągu 13 kolejnych dni powinno się kupić wcześniej. Wizyty w sklepie są pokusą do sięgnięcia po niedozwolone produkty, dlatego rezygnacja z wychodzenia do spożywczaka lub supermarketu ułatwia wytrwanie w postanowieniu.
Dieta kopenhaska – jaka kawa?
Na diecie kopenhaskiej wskazane jest picie czarnej kawy sypanej. Można przygotowywać ją wedle upodobania z dowolnej ilości zmielonych ziaren. Jeżeli woli się łagodniejsze kawy, można postawić na kawy rozpuszczalne. Niestety, ich picie obniży poziom energii i utrudni przetrwanie do obiadu. Nieco lżej może być osobom, które sięgną po kawę odchudzającą Slim Coffe, jednak można pić ją jedynie w niewielkich ilościach (kawa z maksymalnie 2 łyżeczek).
4. Dieta kopenhaska – jak uniknąć efektu jo-jo?
Ze względu na szybką utratę kilogramów w krótkim czasie, trzynastodniówka może prowadzić do efektu jo-jo. Jeżeli chodzi o utrzymanie efektów, jakie daje dieta kopenhaska, opinie wskazują, że jest to możliwe wyłącznie, gdy zacznie się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Aby zbudować nowe nawyki żywieniowe po kopenhaskiej, powinno się stopniowo wychodzić z diety.
Według National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases dieta trzynastodniowa nie spełnia wymagań dla diet niskokalorycznych, które powinny dostarczać co najmniej 800 kcal dziennie. Z tego powodu po 13 dniach można zastosować dietę 1000 kcal, a w kolejnych tygodniach powoli zwiększać liczbę kalorii w posiłkach i wprowadzać do menu pełnoziarniste pieczywo, owoce, warzywa oraz niewielką ilość sera. Powolne wychodzenie z diety i zwiększanie liczby posiłków w ciągu dnia sprawi, że ryzyko wystąpienia efektu jo-jo będzie niższe.
Dieta kopenhaska – menu nie dla każdego
Rygorystyczność diety kopenhaskiej uniemożliwia jej stosowanie przez wszystkich. Jest to dieta nieodpowiednia dla:
– dzieci,
– kobiet ciężarnych i karmiących piersią,
– sportowców i pracowników fizycznych,
– seniorów,
– osób cierpiących na choroby przewlekłe.
Dietę należy natychmiast przerwać, jeżeli dojdzie do omdlenia, poważnych zawrotów głowy lub innych zaburzeń neurologicznych. Kobiety powinny unikać stosowania kopenhaskiej podczas menstruacji.
Dieta kopenhaska – czy warto?
Dieta kopenhaska budzi sporo kontrowersji ze względu na niską kaloryczność i skutki uboczne jej stosowania. Istnieje jednak kilka powodów, dla których warto zdecydować się na jej przeprowadzenie. Przede wszystkim dieta jest skuteczna – utrata od 4 do 8 kg sprawia, że nabiera się motywacji do dalszego odchudzania. Szybkie efekty i zachwyty otoczenia dodają energii, by kontynuować utratę kilogramów i dbałość o smukłą sylwetkę. Ponadto wszystkie posiłki przygotowuje się w kilka minut bez konieczności spędzania w kuchni wielu godzin. Przygotowanie dań jest proste, podobnie jak zakup potrzebnych produktów – wszystkie są dostępne w osiedlowych sklepach spożywczych, dyskontach i supermarketach.
5. Skutki uboczne diety kopenhaskiej
Poważnym skutkiem ubocznym diety kopenhaskiej jest zakwaszenie organizmu. Słabo zbilansowane i ubogo kaloryczne menu powoduje niepełne spalanie tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji – zakwaszenie organizmu. Jego objawami są: uczucie ogólne rozbicia, wyczerpanie, wzdęcia, zgaga, bóle głowy, nasilenie trądziku i chorób skórnych, a także bóle stawów i mięśni. Ponadto zakwaszony organizm ma spowolniony metabolizm, przez co trudniejsze jest utrzymanie nowej wagi.
Na diecie kopenhaskiej dostarcza się niewielu składników mineralnych i witamin, przez co pojawiają się problemy z cerą, włosami i paznokciami. Samopoczucie się pogarsza, a u osób z problemami emocjonalnymi mogą nasilić się stany depresyjne i lękowe. Ponadto dieta trzynastodniowa nie uczy prawidłowych nawyków żywieniowych – po kilkunastodniowej głodówce wiele osób sięga po nadmierne ilości jedzenia i niezdrowe produkty, które były wykluczone z menu przez prawie dwa tygodnie. Organizm szybko odrabia straty, a waga wraca do poziomu sprzed rozpoczęcia diety bądź rośnie jeszcze bardziej.