Dieta kopenhaska…
Dieta kopenhaska to dieta niskowęglowodanowa i niskokaloryczna. Dieta kopenhaska ma za zadanie na dłuższy czas usprawnić naszą przemianę materii. Nie mogą jej stosować osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek i żołądka. Dieta kopenhaska nie jest też polecana sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Jakie wady i zalety ma dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska to dieta niskowęglowodanowa i niskokaloryczna – z tego powodu nie każdy może ją stosować. Twórcy diety kopenhaskiej obiecują utratę 7-20 kg, ale zwykle chudnie się 5-7 kg. Jej inne nazwy to dieta szwedzka, duńska, Mayo lub dieta 13 dni. Dziennie zjada się 500-600 kcal. Jeśli przerwiesz kurację przed upływem 6 dnia, kolejną możesz rozpocząć za 3 miesiące. Przedłużając dietę, doprowadzisz do poważnego niedoboru witamin i minerałów. Według jej twórców efekty utrzymują się aż 2 lata.
Zasady diety kopenhaskiej:
1.Ostatni posiłek nie później niż o 18.00
2.Jeśli zdarzy ci się wypić lampkę wina, zjeść ciastko, żuć gumę, kurację możesz uważać za przerwaną.
3.Pij przynajmniej 2 litrów niegazowanej wody mineralnej dziennie.
4.Stosuj przyprawy (wszystkie oprócz soli) i zioła.
5.Do kawy możesz dodawać szczyptę cynamonu lub kardamonu
Godziny posiłków:
Śniadanie: 8.00 – 9.00
Obiad: 12.00 – 14.00
Kolacja: 17.00 – 18.00
Pamiętaj!
Pij minimum 2 litry wody dziennie!
Trzymaj się ściśle jadłospisu – żadnych odstępstw!
Dieta trwa dokładnie 13 dni – ani dnia krócej, ani dnia dłużej!
Jadłospis: Dzień 1,8
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor.
Kolacja: 1 duzy befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dzień 2,9
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 1 duzy befsztyk wołowy (200 g), 1/3 główki sałaty (lub 5 liści) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)
Kolacja: 1 gruby (100 g) plaster (albo 5 chudszych) szynki (np. drobiowej), 2/3 szklanki (słownie: dwie trzecie, a więc niecała jedna szklanka!) jogurtu naturalnego
Dzień 3,10
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka)
Obiad: pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 gruby (100 g) plaster szynki (lub 5 chudszych), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dzień 4,11
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, małe opakowanie serka wiejskiego (twarożku naturalnego) (100-150 g)
Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5,12 (w te dni nie można pić kawy)
Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
Obiad: 1 duża (300 g) chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz lub sola) z sokiem z cytryny. Rybę można także usmażyć bez tłuszczu.
Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty, pół paczki (6-8 główek) gotowanych brokułów
Dzień 6,13
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka)
Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka
Dzień 7
Śniadanie: 1 kubek herbaty (najlepiej zielonej) bez cukru
Obiad: 1 pierś (150 g) kurczaka grillowana lub z piekarnika, 1 świeży owoc
Kolacja: NIC
Życzę POWODZENIA!! 🙂