Dieta lekkostrawna – jak przygotować smaczne lekkie dania?

W przypadku określonych zaburzeń stanu zdrowia, konieczne okazuje się przestrzeganie zaleceń diety lekkostrawnej (łatwostrawnej). Niestety, często zdarza się, iż pacjenci błędnie ją rozumieją, a zalecenia przekazywane przez lekarzy na oddziałach szpitalnych mogą być niezrozumiałe. Warto jednak pamiętać, że dieta lekkostrawna w istotny sposób może przyspieszyć proces leczenia niektórych jednostek chorobowych, pod warunkiem, że jest ona stosowana w odpowiedni sposób. Na czym polega niniejsza dieta? I czy lekkostrawne jedzenie może być smaczne? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Na czym polega dieta lekkostrawna i kto powinien jej przestrzegać?
  • Jakie produkty lekkostrawne warto wybierać?
  • Jak przygotować obiad lekkostrawny?
Na czym polega dieta lekkostrawna i kto powinien jej przestrzegać?

Na czym polega dieta lekkostrawna i kto powinien jej przestrzegać?

Dieta lekkostrawna polega na modyfikacji podstawowych zasad żywienia. Oznacza to, iż powinna dostarczać ona taką samą ilość kalorii oraz wartości odżywczych, jak dieta osób zdrowych. Niemniej jednak, w niniejszym przypadku konieczne jest opieranie jadłospisu o produkty, które łatwo ulegają trawieniu, a ponadto nie obciążają przewodu pokarmowego. Zgodnie z zaleceniami diety łatwostrawnej, konieczne jest wykluczenie z diety produktów wysokobłonnikowych, jak również wysokotłuszczowych oraz takich, które mogą powodować wzdęcia. Dodatkowo, pacjenci powinni wyeliminować ostre przyprawy, takie jak pieprz, ostra papryka, ocet oraz sól.

Dieta łatwostrawna zalecana jest osobom, które zmagają się z określonymi zaburzeniami stanu zdrowia, takimi jak:

  • Choroby w obrębie żołądka oraz jelit, w tym: zapalenie błony śluzowej jelit oraz/lub żołądka, nieżyt żołądka, choroba Leśniewskiego-Crohna;
  • Choroby nowotworowe w obrębie przewodu pokarmowego, w tym: nowotwór jelita grubego;
  • Stany zapalne oraz choroby przewlekłe w okolicach przyzębia, w tym: paradontoza, erozja zębów;
  • Choroby infekcyjne, którym towarzyszy wysoka gorączka, np. grypa.

Warto także wiedzieć, iż dieta lekkostrawna zalecana jest w przypadku osób starszych oraz pacjentów, którzy niedawno przebyli zabiegi chirurgiczne (ze szczególnym uwzględnieniem zabiegów w obrębie jamy brzusznej).

Jakie produkty lekkostrawne warto wybierać?

Podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej, należy wybierać takie produkty jak:

TŁUSZCZE ROŚLINNE, w tym: oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej słonecznikowy, miękkie margaryny;

CHUDE MIĘSA I RYBY, w tym: kurczak, indyk (bez skóry), cielęcina, mięso z królika, wędlina z kurczaka (minimum 90% zawartości mięsa), chude ryby morskie, takie jak dorsz, sola, mintaj, pstrąg, jajka gotowane na twardo;

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU, w tym: jogurty naturalne, kefiry, zsiadłe mleko, maślanki, sery twarogowe; WYSOKIEJ JAKOŚCI PRODUKTY ZBOŻOWE, w tym: jasne pieczywo, pszenne bułki, sucharki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, kasza manna, kasza jaglana, drobne makarony, błyskawiczne płatki owsiane, płatki jaglane oraz ryżowe;

WARZYWA I OWOCE – poddane obróbce cieplnej, rozdrobnione, pozbawione skórki i pestek.

Ponadto, podczas przestrzegania zaleceń diety łatwostrawnej, należy wykluczyć ze swojego jadłospisu takie produkty jak: smalec, utwardzane margaryny, olej palmowy i olej kokosowy, tłuste mięsa oraz ryby, nasiona roślin strączkowych, tłuste produkty mleczne, słodkie płatki, pieczywo cukiernicze, produkty z pełnego ziarna, niedojrzałe owoce i jarzyny, warzywa konserwowe, smażone ziemniaki, owoce w syropie, owoce suszone, czosnek, cebula, kapusta.

Jakie produkty lekkostrawne warto wybierać?

Jak przygotować obiad lekkostrawny?

Dieta lekkostrawna wymaga stosowania określonych sposobów przyrządzania posiłków. Wśród nich najważniejsze miejsce zajmuje:

  • Gotowanie na parze;
  • Duszenie;
  • Pieczenie w foli lub w pergaminie;
  • Pieczenie w naczyniu żaroodpornym.

Gotowanie składników w przebiegu diety lekkostrawnej jest ważne, ponieważ obniża ono wartość błonnika. Ponadto, zaleca się, aby rozdrabniać warzywa, a nawet je miksować. W ten sposób staną się one bardziej lekkostrawne, a składniki odżywcze w nich zawarte, łatwiej dostępne. Ważną informację stanowi fakt, iż na diecie lekkostrawnej niedozwolone jest spożywanie potraw smażonych, wędzonych oraz peklowanych.

Jak przygotować obiad lekkostrawny?

Wśród zalecanych dań możemy wyróżnić:

ZUPY – zupy krem, kleiki, zupy ze słabych wywarów warzywnych, takich jak: pomidorowa, ziemniaczana lub jarzynowa (z dozwolonych warzyw);

DANIA OBIADOWE – mięso drobiowe lub ryba pieczona na parze w towarzystwie puree z dozwolonych warzyw;

DESERY – w postaci kompotów, musów owocowych, biszkoptów, suchego ciasta drożdżowego.

Podsumowanie

Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, a przestrzeganie jej zasad jest konieczne dla uzyskania poprawy stanu zdrowia w określonych jednostkach chorobowych. Warto jednak wiedzieć, że powinna ona skomponowana być w odpowiedni sposób, aby spełniać indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne oraz odżywcze pacjenta. Dlatego też, w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie dietetyka klinicznego.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.