Dieta lekkostrawna – kiedy ją stosować i co jeść?

Jakie są jej najważniejsze zasady i kiedy powinniśmy przestrzegać zaleceń diety lekkostrawnej? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania, a ponadto dowiesz się, jak skomponować smaczny jadłospis, zgodny ze wskazaniami niniejszej diety.

Prawidłowo skomponowana dieta lekkostrawna powinna składać się z produktów, które nie obciążają układu pokarmowego człowieka, ale dostarczają do jego organizmu zestaw niezbędnych składników odżywczych, zapewniających jego dobre funkcjonowanie. Ze względu na wskazania, niniejsza dieta zaliczana jest do grupy diet leczniczych.

Dieta lekkostrawna – wskazania do stosowania

Wśród najważniejszych wskazań do stosowania niniejszej diety możemy wyróżnić:

  • Okres rekonwalescencji po przebytych zabiegach operacyjnych;
  • Liczne zaburzenia pracy przewodu pokarmowego będące następstwem długotrwałej choroby związanej z przebywaniem w pozycji leżącej;
  • Podeszły wiek pacjenta i związane z nim choroby;
  • Niedawno przebyte lub aktualne stany zapalne w obrębie błony śluzowej jelit oraz żołądka;
  • Choroby nowotworowe w obrębie układu pokarmowego;
  • Niektóre choroby o podłożu infekcyjnym, którym towarzyszy wyraźne podwyższenie temperatury ciała;
  • Przewlekłe choroby w obrębie układu oddechowego oraz związane z nim stany zapalne (w tym zapalenie płuc oraz opłucnej).

Dieta lekkostrawna – najważniejsze zasady;

Po pierwsze: Spożywaj od 4 do 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych. Pamiętaj, aby ostatni posiłek zjeść nie później niż 2-3 godziny przed planowanym snem;

Po drugie: Unikaj smażenia (zwłaszcza na głębokim tłuszczu), a zamiast tego przygotuj swoje posiłki na parze lub w piekarniku;

Po trzecie: Spożywaj posiłki w formie lekkich musów lub kremów;

Po czwarte: Unikaj ostrych przypraw oraz produktów o dużej zawartości błonnika;

Po piąte: Nie spożywaj tłustych przekąsek, przetworzonych słodyczy oraz słodzonych napojów gazowanych. Zamiast tego wybieraj niegazowaną wodę mineralną oraz delikatne soki warzywne.

Dieta lekkostrawna – jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety, a jakich należy unikać?

Wśród produktów lekkostrawnych, które warto wprowadzić do swojej diety, możemy wyróżnić:

  • Pieczywo pszenne;
  • Chudy nabiał;
  • Chude mięso drobiowe, cielęcinę, królika;
  • Chude ryby (w tym dorsza, mintaja, okonia);
  • Zupy warzywne (najlepiej w formie kremu);
  • Gotowane ziemniaki, makarony, kasze;
  • Kisiele, budynie; oraz
  • Przeciery owocowe.

Wśród produktów ciężkostrawnych, które należy wyeliminować ze swojej diety, możemy wyróżnić:

  • Tłuste mięsa oraz wędliny;
  • Tłuste sery żółte, pleśniowe oraz sery topione;
  • Wszystkie produkty typu fast-food oraz produkty instant;
  • Ostre przyprawy;
  • Warzywa bogate w błonnik (w diecie lekkostrawnej nie należy przekraczać dawki 25 gramów błonnika na dobę).

Dieta lekkostrawna – przykładowy jadłospis

Śniadanie (godzina 7:30) – dwa kawałki pszennego pieczywa z dodatkiem białego, chudego twarogu, rzodkiewki i szczypiorku. Do picia: kawa zbożowa z odrobiną mleka;

II Śniadanie (godzina 10:00) – sałatka z dwóch gotowanych jajek, jednego pomidora oraz chudej wędliny drobiowej z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowego. Do picia: szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny;

Obiad (godzina 13:00-13:30) – zupa-krem z warzyw z dodatkiem delikatnych kotlecików jagnięcych. Do pica: delikatny kompot z suszonych jabłek;

Podwieczorek (16:00) – budyń śmietankowy na chudym mleku z dodatkiem domowych herbatników. Do picia: herbata ziołowa lub szklanka wody mineralnej;

Kolacja (18:30 – 19:00) – sałatka z gotowanej piersi z kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus, świeżej pietruszki, zielonego ogórka oraz pomidora bez skórki. Do picia: herbata koperkowa.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.