Dieta lekkostrawna – poznaj najważniejsze zalecenia.

Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest jedną z najczęściej stosowanych diet leczniczych. Zalecana jest ona zarówno w przebiegu określonych zaburzeń stanu zdrowia, jak i po przebyciu zabiegów chirurgicznych. Niemniej jednak, wskazania niniejszej diety często są źle interpretowane przez pacjentów, co doprowadzić może nie tylko do pogorszenia codziennego samopoczucia, ale przede wszystkim do zagrażających zdrowiu niedoborów składników odżywczych, witamin i minerałów. Na czym polega dieta lekkostrawna? I jakich produktów powinniśmy unikać podczas przestrzegania jej zasad? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat diety lekkostrawnej znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Na czym polega dieta lekkostrawna;
  • Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną;
  • Jakich produktów należy unikać podczas stosowania zaleceń diety lekkostrawnej;
  • Jakie produkty należy spożywać podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej;
  • Jak wygląda przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej.
Na czym polega dieta lekkostrawna

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna jest modyfikacją zasad zdrowego żywienia. W większości przypadków nie jest ona dietą redukcyjną. Dlatego też, powinna dostarczać taką samą dawkę energii, jak stosowany do tej pory jadłospis. Podstawą niniejszych zaleceń jest wprowadzenie do jadłospisu produktów oraz potraw, które łatwo poddają się procesom trawiennym, a tym samym nie obciążają układu pokarmowego. Podczas stosowania wskazań diety lekkostrawnej konieczne jest również ograniczenie ilości spożywanego błonnika.

Posiłki powinny być przygotowywane bez udziału nadmiernej ilości tłuszczu. W związku z tym, wykluczony zostaje proces smażenia. Zamiast tego, pacjentom zaleca się pieczenie w piekarniku lub gotowanie na parze. Dodatkowo, posiłki przygotowywane powinny być w formie łatwych do spożywania papek, musów lub kremów. Dzięki temu, składniki w nich zawarte (np. witaminy) są łatwiej dostępne dla enzymów trawiennych. Warto również wiedzieć, że podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej, konieczne jest wykluczenie produktów wędzonych, peklowanych oraz takich, które zawierają w sobie duże ilości ostrych przypraw.

Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną;

Dieta lekkostrawna – kiedy ją stosować?

Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą. Jest ona stosowana w określonych jednostkach chorobowych, jak również w czasie rekonwalescencji po przebytym zabiegu chirurgicznym.

Przestrzeganie zaleceń diety lekkostrawnej konieczne jest w przypadku, gdy:

  • Zmagamy się z przewlekłymi chorobami w obrębie żołądka lub jelit (np. nieżytem żołądka, zapaleniem błony śluzowej jelit oraz/lub chorobą Leśniewskiego-Crohna);
  • Zmagamy się z chorobą wirusową przebiegającą z wysoką temperaturą;
  • Zmagamy się z poważnymi stanami zapalnymi lub chorobami przewlekłymi w obrębie przyzębia (np. paradontozą);
  • Zmagamy się z chorobami nowotworowymi w obrębie układu pokarmowego (np. nowotwór jelita grubego);
  • Jesteśmy po niedawno przebytym zabiegu chirurgicznym (np. po resekcji pęcherzyka żółciowego);
  • Jesteśmy osobami w wieku starszym, które coraz częściej zmagają się z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego.

Jakich produktów należy unikać podczas stosowania zaleceń diety lekkostrawnej?

Podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej należy unikać poniższych produktów:

Po pierwsze: niektórych tłuszczów, takich jak smalec, utwardzony olej palmowy, twarde margaryny do pieczenia ciast, olej kokosowy;

Po drugie: nasion roślin strączkowych, ryb oraz niektórych mięs, takich jak tłusta wieprzowina (np. w postaci golonki lub schabu), tłusty drób (np. mięso z kaczki lub gęsi), tłuste wędliny (np. w postaci mielonek, parówek, kiełbas, pasztetów), niektórych nasion roślin strączkowych (np. soczewicy, ciecierzycy, soi oraz bobu);

Po trzecie: niektórych produktów mlecznych – na przykład tłustego mleka, śmietany, wszelkich serów pleśniowych oraz topionych, mleka w proszku;

Po czwarte: niektórych produktów zbożowych – przede wszystkim tych z dodatkiem czekolady, karmelu lub miodu, jak również pieczywa cukierniczego (typu croissant, pączki, faworki). Ponadto, należy ograniczyć spożycie ciężkostrawnych kasz, ryżu i makaronów wytwarzanych z mąki pełnoziarnistej;

Po piąte: niektórych warzyw i owoców – na przykład niedojrzałych gruszek, śliwek, papryki, rzodkiewki, cebuli, kapusty, kukurydzy.

Jakie produkty należy spożywać podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej?

Podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej należy wprowadzić do swojego jadłospisu następujące produkty:

Po pierwsze: niektóre tłuszcze roślinne – na przykład oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej słonecznikowy, miękkie margaryny roślinne, świeże masło (najlepiej klarowane);

Po drugie: niektóre mięsa i ryby – na przykład mięso z kurczaka, indyka, królika (bez skóry), chude wędliny (takie jak pieczony filet z piersi kurczaka). Ponadto, przynajmniej dwa razy w tygodniu warto spożywać pieczonego dorsza, solę lub pstrąga tęczowego. Osoby przestrzegające zaleceń diety lekkostrawnej mogą również wprowadzić do swojego jadłospisu jaja gotowane, jajecznicę, a nawet omlet;

Po trzecie: niektóre produkty mleczne – na przykład mleko, kefiry, jogurty oraz maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu;

Po czwarte: niektóre produkty zbożowe – na przykład jasne i czerstwe pieczywo, suchary, mąkę pszenną, kaszę manną, kaszę jaglaną, kaszę jęczmienną, drobny makaron, ryż biały, płatki owsiane błyskawiczne oraz płatki ryżowe;

Po piąte: niektóre warzywa i owoce – najlepiej w postaci gotowanej, pieczonej. Owoce i warzywa w diecie lekkostrawnej pozbawione powinny zostać zarówno skórki, jak i pestek.

Jak wygląda przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej.

Dieta lekkostrawna – przykładowy jadłospis.

Jadłospis diety lekkostrawnej może być zarówno smaczny, jak i łatwy w przygotowaniu. Jak powinien wyglądać? Oto nasza propozycja!

Śniadanie: Kasza manna gotowana na mleku u obniżonej zawartości tłuszczu z dodatkiem musu jabłkowego oraz szczypty cynamonu. Do picia: delikatna kawa zbożowa z dodatkiem mleka o obniżonej zawartości tłuszczu;

II Śniadanie: Sałatka z gotowanego jajka, parzonego pomidora bez skórki, sałaty lodowej oraz odrobiny oleju rzepakowego. Do przegryzienia: kawałek jasnego pieczywa posmarowanego miękkim masłem roślinnym. Do picia: szklanka ciepłej wody;

Obiad: Dorsz pieczony w pergaminie z dodatkiem pieczonych warzyw (cukinii oraz marchewki). Do tego: delikatne puree ziemniaczane. Do picia: szklanka ciepłej wody;

Podwieczorek: Domowy budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem miksowanych jagód. Do picia: delikatna herbata ziołowa;

Kolacja: Kanapka z jasnego pieczywa z dodatkiem pieczonej piersi z kurczaka, liścia sałaty lodowej oraz pokrojonego pomidora bez skórki. Do picia: szklanka ciepłej wody.

Podsumowanie

Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, która stworzona została z myślą o wszystkich tych osobach, które borykają się z przewlekłymi zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego. Sumienne przestrzeganie jej zaleceń pozwala na osiągnięcie poprawy stanu zdrowia oraz codziennego samopoczucia.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *