Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego

Dieta śródziemnomorska to model żywienia, który przynosi wiele korzyści. Szczególnie zauważyć to można w przypadku profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Sprawdź, dlaczego warto przejść na ten model żywienia i dlaczego jest on tak często polecany przez lekarzy.

Dieta śródziemnomorska

Z tego artykułu dowiesz się:

Dieta śródziemnomorska – zasady

Dieta śródziemnomorska uznana jest przez specjalistów od żywienia, jako najlepszy i najbezpieczniejszy model odżywiania organizmu. Oparta jest bowiem na zasadach i produktach, które sprzyjają zdrowiu serca.

Dieta wykorzystuje głównie produkty roślinne i ryby, dzięki czemu uznać ją można za bezpieczną dla zdrowia, nawet gdy będzie się ją stosować przez całe życie.

Najważniejsze zasady diety śródziemnomorskiej to:

  • Przygotowuj posiłki na parze lub gotowane. Unikaj smażenia;
  • Zrezygnuj z wysokiego spożycia wędlin, serów i mleka na rzecz produktów roślinnych;
  • Spożywaj dużo wody i ciesz się smakiem warzyw i owoców;
  • Unikaj stresu i korzystaj z przepysznych produktów basenu Morza Śródziemnego.

Dieta śródziemnomorska – produkty

Dietę uznaje się za w pełni bezpieczną dla zdrowia, ponieważ opiera się ją o produkty bogate w składniki odżywcze, a w tym między innymi:

  • Ryby – bogate źródło białka oraz tłuszczów z rodziny Omega-3;
  • Owoce i warzywa – doskonałe źródło składników mineralnych, witamin i wody;
  • Rośliny strączkowe, ryż, makaron – bogate źródło błonnika, potasu, żelaza i magnezu;
  • Ciemne pieczywo – bogate w błonnik oraz witaminy z grupy B;
  • Orzechy – obfitują w zdrowe tłuszcze i błonnik;
  • Wino wytrawne – sprzyja zdrowiu serca.

3 powody, dla których dieta jest dobra dla serca

  1. Tłuszcze

Dieta obfituje w ryby, oleje roślinne (oliwa z oliwek) oraz orzechy i nasiona, a te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie w kwasy z rodziny Omega – 3, które spożywane, na co dzień skutecznie chronią serce.

Usprawniają swobodny przepływ krwi przez naczynia, obniżają poziom cholesterolu, chronią organizm przed rozwojem miażdżycy, nadciśnienia i niedokrwiennej choroby serca.

  1. Składniki mineralne

Orzechy, rośliny strączkowe oraz owoce i warzywa stanowią doskonałe źródło niemalże wszystkich składników mineralnych. Szczególnie wyróżnić tutaj można potas i magnez, które obniżają ciśnienie tętnicze, regulują miarową pracę serca oraz chronią przed rozwojem stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych.

  1. Niskie spożycie mięsa i cukrów prostych

Wybór produktów roślinnych sprawia, że ogranicza się spożycie mięsa, które obfituje w  tzw. „złe” – nasycone kwasy tłuszczowe. To zaś chroni przed wysokim poziomem cholesterolu, a co za tym idzie rozwojem miażdżycy.

Badania potwierdzają również, że to cukry proste są czynnikiem, który ma największy wpływ na rozwój otyłości i cukrzycy, a co za tym idzie obniżonej sprawności serca. Dieta śródziemnomorska ogranicza ich spożycie, zatem jest dla organizmu w pełni bezpieczna.

Dieta śródziemnomorska – przykładowy jadłospis

Dieta śródziemnomorska może i wydaje się skomplikowana na pierwszy rzut oka, jednak w rzeczywistości na pewno tak nie jest. Wystarczy rzucić okiem na przykładowy jadłospis, aby to potwierdzić.

Śniadanie

Placki z cukinii z serem feta.

II Śniadanie

Koktajl z zielonych warzyw, jagód oraz mleka migdałowego.

Obiad

Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i słonecznikiem + lampka wina.

Podwieczorek

Garść orzechów włoskich.

Kolacja

Pieczywo graham z pastą z awokado i pomidorków koktajlowych.

Dieta śródziemnomorska zasady

Praktyczne ciekawostki na temat diety

 

  • W diecie proponuje się wysokie spożycie ryb, jednak te słyną ostatnio z dużej zawartości szkodliwej rtęci. Aby jej unikać, warto wybierać, jak najmniejsze ryby, ponieważ one kumulują najmniej tego składnika. Warto zatem wybierać np. sardynki.

 

  • Pomidory to podstawa kuchni włoskiej, jednak aby działały one prozdrowotnie, należy uwolnić zawarty w nich likopen. Można to zrobić za sprawą roztarcia pomidora lub spożywania koncentratów.

 

 

  • 1 garść orzechów włoskich dostarcza 250 mg kwasów DHA i EPA, które uznaje się za najsilniej działające wobec profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowanie

Po przeczytaniu tego tekstu wiesz już, że dieta śródziemnomorska uznana jest za najlepszy długotrwały model żywienia na świecie. Wielu specjalistów mówi, że można z powodzeniem stosować ją nawet przez całe życie.

Pamiętaj, że zdrowie w dużym stopniu zależy od stylu życia, dlatego ciesz się pysznymi posiłkami i produktami z basenu Morza Śródziemnego i uprawiaj aktywność, a na pewno przysłużysz się swojemu sercu.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *