Dieta śródziemnomorska to model żywienia, który przynosi wiele korzyści. Szczególnie zauważyć to można w przypadku profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Sprawdź, dlaczego warto przejść na ten model żywienia i dlaczego jest on tak często polecany przez lekarzy.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Na jakich zasadach opiera się dieta?
- Jakie produkty stanowią podstawę diety?
- O 3 powodach, dla których dieta jest dobra dla serca
- Jak wygląda przykładowy jadłospis na diecie?
- O kilku ciekawostkach na temat tej diety.
Dieta śródziemnomorska – zasady
Dieta śródziemnomorska uznana jest przez specjalistów od żywienia, jako najlepszy i najbezpieczniejszy model odżywiania organizmu. Oparta jest bowiem na zasadach i produktach, które sprzyjają zdrowiu serca.
Dieta wykorzystuje głównie produkty roślinne i ryby, dzięki czemu uznać ją można za bezpieczną dla zdrowia, nawet gdy będzie się ją stosować przez całe życie.
Najważniejsze zasady diety śródziemnomorskiej to:
- Przygotowuj posiłki na parze lub gotowane. Unikaj smażenia;
- Zrezygnuj z wysokiego spożycia wędlin, serów i mleka na rzecz produktów roślinnych;
- Spożywaj dużo wody i ciesz się smakiem warzyw i owoców;
- Unikaj stresu i korzystaj z przepysznych produktów basenu Morza Śródziemnego.
Dieta śródziemnomorska – produkty
Dietę uznaje się za w pełni bezpieczną dla zdrowia, ponieważ opiera się ją o produkty bogate w składniki odżywcze, a w tym między innymi:
- Ryby – bogate źródło białka oraz tłuszczów z rodziny Omega-3;
- Owoce i warzywa – doskonałe źródło składników mineralnych, witamin i wody;
- Rośliny strączkowe, ryż, makaron – bogate źródło błonnika, potasu, żelaza i magnezu;
- Ciemne pieczywo – bogate w błonnik oraz witaminy z grupy B;
- Orzechy – obfitują w zdrowe tłuszcze i błonnik;
- Wino wytrawne – sprzyja zdrowiu serca.
3 powody, dla których dieta jest dobra dla serca
- Tłuszcze
Dieta obfituje w ryby, oleje roślinne (oliwa z oliwek) oraz orzechy i nasiona, a te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie w kwasy z rodziny Omega – 3, które spożywane, na co dzień skutecznie chronią serce.
Usprawniają swobodny przepływ krwi przez naczynia, obniżają poziom cholesterolu, chronią organizm przed rozwojem miażdżycy, nadciśnienia i niedokrwiennej choroby serca.
- Składniki mineralne
Orzechy, rośliny strączkowe oraz owoce i warzywa stanowią doskonałe źródło niemalże wszystkich składników mineralnych. Szczególnie wyróżnić tutaj można potas i magnez, które obniżają ciśnienie tętnicze, regulują miarową pracę serca oraz chronią przed rozwojem stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych.
- Niskie spożycie mięsa i cukrów prostych
Wybór produktów roślinnych sprawia, że ogranicza się spożycie mięsa, które obfituje w tzw. „złe” – nasycone kwasy tłuszczowe. To zaś chroni przed wysokim poziomem cholesterolu, a co za tym idzie rozwojem miażdżycy.
Badania potwierdzają również, że to cukry proste są czynnikiem, który ma największy wpływ na rozwój otyłości i cukrzycy, a co za tym idzie obniżonej sprawności serca. Dieta śródziemnomorska ogranicza ich spożycie, zatem jest dla organizmu w pełni bezpieczna.
Dieta śródziemnomorska – przykładowy jadłospis
Dieta śródziemnomorska może i wydaje się skomplikowana na pierwszy rzut oka, jednak w rzeczywistości na pewno tak nie jest. Wystarczy rzucić okiem na przykładowy jadłospis, aby to potwierdzić.
Śniadanie
Placki z cukinii z serem feta.
II Śniadanie
Koktajl z zielonych warzyw, jagód oraz mleka migdałowego.
Obiad
Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i słonecznikiem + lampka wina.
Podwieczorek
Garść orzechów włoskich.
Kolacja
Pieczywo graham z pastą z awokado i pomidorków koktajlowych.
Praktyczne ciekawostki na temat diety
- W diecie proponuje się wysokie spożycie ryb, jednak te słyną ostatnio z dużej zawartości szkodliwej rtęci. Aby jej unikać, warto wybierać, jak najmniejsze ryby, ponieważ one kumulują najmniej tego składnika. Warto zatem wybierać np. sardynki.
- Pomidory to podstawa kuchni włoskiej, jednak aby działały one prozdrowotnie, należy uwolnić zawarty w nich likopen. Można to zrobić za sprawą roztarcia pomidora lub spożywania koncentratów.
- 1 garść orzechów włoskich dostarcza 250 mg kwasów DHA i EPA, które uznaje się za najsilniej działające wobec profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowanie
Po przeczytaniu tego tekstu wiesz już, że dieta śródziemnomorska uznana jest za najlepszy długotrwały model żywienia na świecie. Wielu specjalistów mówi, że można z powodzeniem stosować ją nawet przez całe życie.
Pamiętaj, że zdrowie w dużym stopniu zależy od stylu życia, dlatego ciesz się pysznymi posiłkami i produktami z basenu Morza Śródziemnego i uprawiaj aktywność, a na pewno przysłużysz się swojemu sercu.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.