Sezon na truskawki, czyli odchudzanie na słodko…

Sezon na truskawki w pełni. Chyba każdy z nas lubi jeść te soczyste, słodkie owoce. Ale czy zadajemy sobie pytanie: jakie właściwości mają truskawki? I czy pomagają w zachowaniu zgrabnej sylwetki?

110321_wiklinowy_kosz_truskawki

Truskawki- smaczne i zdrowe

Truskawki to jedne z tych owoców, których jedzenie, nawet w większych ilościach, nie zaszkodzi naszej figurze i zdrowiu- o ile jemy je bez żadnych dodatków. Kiedy, jednak, pokusimy się o posypanie je cukrem lub dodanie kilku łyżek gęstej śmietany, sprawa zaczyna się komplikować. Dlaczego?
Bo taka truskawkowa uczta to już, niestety, spora ilość kalorii, którą dostarczamy do swojego organizmu. Pozwolić sobie na nią raz na jakiś czas, to jeszcze nie grzech. Problem zaczyna się, gdy zbyt często pozwalamy sobie na taki rodzaj jedzenia.

Bo taka truskawkowa uczta to już, niestety, spora ilość kalorii, którą dostarczamy do swojego organizmu. Pozwolić sobie na nią raz na jakiś czas, to jeszcze nie grzech. Problem zaczyna się, gdy zbyt często pozwalamy sobie na taki rodzaj jedzenia.

Same truskawki mają mało kalorii- tylko 28g w 100g owoców. Mają za to prozdrowotne właściwości: obniżają poziom cholesterolu we krwi, oczyszczają organizm z toksyn i poprawiają przemianę materii. Wpływają, też pozytywnie na wygląd cery i włosów.

Truskawki inaczej, czyli… koktajl z truskawek i arbuza
Dla osób, które chcą trochę poeksperymentować i szukają nowych pomysłów na dania z truskawek, polecamy koktajl z arbuza i truskawek. Jest smaczny, dietetyczny i idealnie orzeźwia w upalne dni.
Dodatek miodu powoduje, że koktajl smakuje jeszcze lepiej. Aby jednak nie był on zbyt kaloryczny, nie należy przekraczać wskazanej dawki miodu- 25ml.

Składniki:

• 800g miąższu arbuza
• 1/4 średniej wielkości arbuza
• 350g truskawek
• 1 łyżka stołowa płynnego miodu [25 ml]
• 2-3 łyżki białego rumu

koktajl-arbuzowo-truskawkowy-01

Przygotowanie:
Arbuza i truskawki schłodzić w lodówce.
Do rondelka włożyć połamaną na miód i rum. Ciągle mieszając roztopić i połączyć składniki w jednolity sos. Odstawić do przestudzenia na czas przygotowania owoców.
Do pojemnika blendera włożyć miąższ arbuza [bez pestek] oraz cały sok, jaki z niego wyciekł. Dodać truskawki i krótko zmiksować, tak aby pozostały drobinki owoców.
Wstawić do lodówki do schłodzenia lub od razu podawać.
Można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przez kilka godzin do czasu podania.

Smacznego!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *