Dietetyczne nie zawsze znaczy zdrowe – sprawdź, jakie modne produkty mogą Ci zaszkodzić!

Dietetyczna żywność i zdrowy styl życia obecnie jest na topie, a moda na bycie fit rozprzestrzenia się w bardzo szybkim tempie wśród społeczeństwa. Choć w wielu przypadkach wiąże się to z rzeczywistą zmianą starych przyzwyczajeń żywieniowych i sposobie myślenia o własnym odżywianiu, to niestety niektórzy ulegają jedynie aktualnym trendom, nie zwracając szczególnej uwagi na skład żywności i wierząc ślepo w zapewnienia producentów. Osobom takim jedynie wydaje się, że żyją zdrowo i prowadzą zbilansowaną dietę. Trzeba sobie jasno uświadomić, że żywność, o której tutaj mowa, gdyby nie magiczny przymiotnik „dietetyczny” w nazwie, ze zdrową i niskokaloryczna żywnością miałaby niewiele wspólnego.

 

Jakiej dietetycznej żywności lepiej unikać?

1. Żywność EKO – i w tym przypadku producenci stosują różne sztuczki, nazywając ekologicznymi np. batoniki zbożowe. Aby mieć gwarancję zakupu produktów BIO, musimy wybierać jedynie te, które posiadają odpowiednie certyfikaty żywnościowe. Taki asortyment jest możliwy do kupienia np. tutaj.

2. Sklepowe soki z owoców – kupując je wydaje nam się, że pijemy samo zdrowie… Mało kto wie, że popularne soki owocowe nie mają nic wspólnego z prawdziwymi owocami. Są zwykłą wodą naszpikowaną aromatami. Nawet te z gwarancją 100 % naturalności nie są idealnym wyborem, bo po owocach zostaje w nich sam cukier.

3. Żywność 0% tłuszczu lub z jego niską zawartością – niestety obniżenie poziomu tłuszczu pozbawia produkty walorów smakowych . Aby temu zaradzić producenci decydują się na dodanie do nich cukru, a ten w nadmiarze poważniej szkodzi zdrowiu, niż tłuszcze nasycone. Żywność „odtłuszczona” jest niestety mocno przetworzona.

4. Wersja żywności bez glutenu – przy tej należy zwracać szczególną uwagę na etykiety ze składem. Niestety wiele z produktów bezglutenowych jest przetworzonych, zawiera soję i powstaje w procesie rafinacji. Najlepiej więc sięgać po to, co z natury nie zawiera glutenu, a więc np. ryby, owoce, warzywa i mięso.

 

 

5. Oleje roślinne wielonienasycone – promowane są, jako oleje o mocy obniżającej poziom cholesterolu. Nie do końca jest to prawdą. Dlatego dla bezpieczeństwa najlepiej sięgać po tłuszcze typu: olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło klarowane, olej z orzechów laskowych i włoskich i olej lniany.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *