Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść masło orzechowe. Głównym składnikiem tego przysmaku są orzechy – źródło witamin i minerałów, bez których ludzki organizm nie byłby w stanie zdrowo funkcjonować.

Poniżej najważniejsze korzyści, jakie daje nam jedzenie masła orzechowego:

  • jedząc masło orzechowe dostarczamy sobie cennych składników pochodzących z orzechów – witaminę B6, która wzmacnia odporność, magnez, który wspomaga pracę układu nerwowego oraz potas i witaminę E, która jest silnym antyoksydantem
  • zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (z grupy Omega), które pod względem żywienia człowieka są najważniejszym rodzajem tłuszczów
  • masło orzechowe to dobre źródło białka, które jest budulcem masy mięśniowej (jest polecane osobom aktywnym fizycznie i sportowcom)
  • masło orzechowe wygrywa z niezdrowymi, słonymi przekąskami, jak np. chipsy, które bombardują szkodliwymi kwasami nasyconymi, a do tego zmniejsza chęć podjadania
  • masło orzechowe ma ogromny potencjał kulinarny – nadaje się nie tylko do smarowania pieczywa, ale można je również dodawać do sosów wytrawnych i dań pikantnych.

Oczywiście należy zachować zbilansowaną dietę i nie bazować na maśle orzechowym, ponieważ jest ono mocno kaloryczne.

pasta orzechowa vivio

Poniżej przepis na sos z dodatkiem masła orzechowego 🙂

Składniki:

3 duże łyżki masła orzechowego

1,5 szklanki lekkiego bulionu z warzyw

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki soku cytrynowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego

szczypta ostrej papryczki chili

szczypta kuminu

sól

Wykonanie:

Przyprawy podgrzewamy z łyżką oliwy przez 2 min, aż zaczną dawać aromat. Dodajemy masło orzechowe i bulion.

Trzymamy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy cukier, sos sojowy i sok z cytryny.

Czosnek zgniatamy w wyciskarce lub kroimy i dodajemy do sosu.

Sos zagotowujemy, by lekko bulgotał (mieszamy go od czasu do czasu). Jeśli jest zbyt gęsty można dolać wody.

Solimy do smaku. Podajemy z warzywami lub mięsem.

masło orzechowe
Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.