Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść masło orzechowe. Głównym składnikiem tego przysmaku są orzechy – źródło witamin i minerałów, bez których ludzki organizm nie byłby w stanie zdrowo funkcjonować.
Poniżej najważniejsze korzyści, jakie daje nam jedzenie masła orzechowego:
- jedząc masło orzechowe dostarczamy sobie cennych składników pochodzących z orzechów – witaminę B6, która wzmacnia odporność, magnez, który wspomaga pracę układu nerwowego oraz potas i witaminę E, która jest silnym antyoksydantem
- zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (z grupy Omega), które pod względem żywienia człowieka są najważniejszym rodzajem tłuszczów
- masło orzechowe to dobre źródło białka, które jest budulcem masy mięśniowej (jest polecane osobom aktywnym fizycznie i sportowcom)
- masło orzechowe wygrywa z niezdrowymi, słonymi przekąskami, jak np. chipsy, które bombardują szkodliwymi kwasami nasyconymi, a do tego zmniejsza chęć podjadania
- masło orzechowe ma ogromny potencjał kulinarny – nadaje się nie tylko do smarowania pieczywa, ale można je również dodawać do sosów wytrawnych i dań pikantnych.
Oczywiście należy zachować zbilansowaną dietę i nie bazować na maśle orzechowym, ponieważ jest ono mocno kaloryczne.
Poniżej przepis na sos z dodatkiem masła orzechowego 🙂
Składniki:
3 duże łyżki masła orzechowego
1,5 szklanki lekkiego bulionu z warzyw
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
szczypta ostrej papryczki chili
szczypta kuminu
sól
Wykonanie:
Przyprawy podgrzewamy z łyżką oliwy przez 2 min, aż zaczną dawać aromat. Dodajemy masło orzechowe i bulion.
Trzymamy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy cukier, sos sojowy i sok z cytryny.
Czosnek zgniatamy w wyciskarce lub kroimy i dodajemy do sosu.
Sos zagotowujemy, by lekko bulgotał (mieszamy go od czasu do czasu). Jeśli jest zbyt gęsty można dolać wody.
Solimy do smaku. Podajemy z warzywami lub mięsem.