„Wegański parmezan” czyli płatki drożdżowe i ich zastosowanie

Każdego roku w styczniu wiele osób przechodzi na wege dietę, aby odciążyć organizm po świątecznym łakomstwie lub zmniejszyć spożycie produktów zwierzęcych. Jest jeden składnik, który urozmaica dietę wegańską i wegetariańską oraz dostarcza dodatkowych właściwości odżywczych. Mowa tu o płatkach drożdżowych nazywanych przez niektórych „wegańskim parmezanem”.

Czym są płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe to produkt spożywczy, który otrzymywany jest z nieaktywnych drożdży, najczęściej z gatunku Saccharomyces Cerevisiae, z wykorzystaniem glukozy wytwarzanej z melasy buraczanej lub melasy trzcinowej. Na dalszym etapie, płatki są deaktywowane dzięki poddaniu ich działaniu wysokiej temperatury. Następnie, są dokładnie płukane oraz suszone. Czasem przed wysuszaniem mieszane są z np. mąką ryżową co nadaje im ekstra chrupkości. W procesie produkcyjnym zyskują one formę przypominającą drobne płatki owsiane lub gruboziarnistą bułkę tartą.

Płatki drożdżowe – jak je stosować

Płatki drożdżowe w kuchni można stosować na wiele różnych sposobów. Niepoddawane jakiejkolwiek obróbce będą się sprawdzały jako dodatek do jogurtu czy koktajlu, świetnie uzupełnią również granolę oraz musli. Nieaktywne płatki drożdżowe są doskonałym dodatkiem do past kanapkowych – nadają zupełnie innych walorów smakowych roślinom strączkowym. Są szczególnie cenne w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, gdzie są alternatywą dla niektórych składników. W kuchni mogą zastąpić sól. Płatki zastępują również parmezan w daniach makaronowych czy risotto. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie płatków drożdżowych może być dodanie ich do mięsnej panierki czy warzywnych kotletów. 

Wegański ser z ziemniaka – hit wege kulinarnych blogów

Wegański ser z ziemniaka to hit na wege blogach kulinarnych, naprawdę warty wypróbowania. Świetnie nadaje się do makaronu, pizzy, zapiekanek, do smarowania kanapek, jako dip do nachosów i pokrojonych warzyw. W jego składzie znajdują się same zdrowe składniki: warzywa, przyprawy i nasz bohater – patki drożdżowe. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak tego dani urzeknie każdego.

Wegański ser z ziemniaka – przepis

Składniki:

3 sztuki gorących ugotowanych ziemniaków (wciąż gorących)

1 ugotowana marchewka

1 cebula, drobno pokrojona

olej rzepakowy

6 łyżek płatków drożdżowych

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego

szczypta gałki muszkatołowej

sól do smaku

1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Pokrojone, gorące ziemniaki, marchewkę, płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy umieścić w blenderze lub malakserze. Dodać podsmażoną cebulę (razem z olejem) i blendować wszystko na gładką masę. W  czasie blendowania stopniowo dodawać ciepłą wodę, tak aby ułatwić blendowanie i żeby „ser” nabrał właściwej konsystencji.

Płatki drożdżowe – wartości odżywcze

Pod względem żywieniowym, płatki drożdżowe są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Szczególnie dla wegetarian i wegan. 100 gramów płatków drożdżowych to: 380 kalorii, 45g białka, 40g węglowodanów, tylko 4 gramy tłuszczów i aż 21g błonnika. Białko wzbogaca jadłospis o cenne proteiny. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit i wzbogaca mikroflorę bakteryjną jelita cienkiego i grubego w korzystne szczepy bakterii, ograniczając rozwój bakterii. Witaminy z grupy B zawarte w płatkach wpływają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Co więcej, wzmacniają układ nerwowy. Kwas foliowy to ważny składnik w diecie przyszłych mam – kobiet planujących ciążę i ciężarnych. Płatki zawierają również cenne minerały w tym: fosfor, potas, żelazo, cynk i miedź.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.