Do wypróbowania – sezonowy przepis na… placuszki z cukinią!

Sezonowe warzywa i owoce mają do siebie to, że potrawy z nich przyrządzane są smaczne, ale możemy się nimi nacieszyć tylko w określonej porze roku. wholesale jerseys Lato trwa, więc inspiracji w kuchni co nie miara! Warto wykorzystać to, co mamy w ogródku i na grządkach. Dziś wypróbujcie przepis na błyskawiczny, tani i zdrowy obiad.Istnieje bardzo dużo rodzajów cukinii. Zwykle im młodsza, tym smaczniejsza i lepiej nadająca się do przyrządzania potraw. Jest lekkostrawna, dietetyczna, nie chłonie metali ciężkich z otoczenia (jako roślina). Ponadto zawiera cały szereg witamin np. A, C, K, PP, B1. Jest też zasobna w potas, magnez i żelazo. Cukinia ma zdolność odkwaszania organizmu i wspomaga procesy trawienia. Nadaje się do podania kilkumiesięczny dzieciom.

Wholesale St. Louis Rams Jerseys Cukinia jest bardzo uniwersalnym produktem w kuchni, który można przygotować na wiele sposobów. Można z niej zrobić np. zapiekankę, leczo lub placuszki, na które przepis Wam polecamy!

placki-z-cukini

Przepis na placuszki z cukinią

Składniki:

pół cukinii startej na grubej tarce
pół papryki startej na grubej tarce
1 jajko
po łyżeczce otrąb owsianych, żytnich, pszennych
łyżeczka siemienia lnianego
pęczek drobno pokrojonej pietruszki
pieprz lub ostra papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy i smażymy w formie placuszków na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu lub lekko posmarowanej np. oliwą. Smażymy po kilka minut na każdej stronie – wystarczy, żeby jajko się ścięło. Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.