Warzywa i owoce stanowią podstawę dobrze zbilansowanej diety dzieci i dorosłych. Zaleca się jedzenie minimum 400g warzyw i owoców dziennie z przewagą tych pierwszych podzielonych na 4-5 porcji. Owoce i warzywa można jeść w różnej formie, a także pić soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne dlatego jedną z zalecanych porcji dziennej można zastąpić szklanką soku bez dodatku cukru. Każdy sok ma krótki skład. Żaden sok nie może zawierać konserwantów, aromatów ani sztucznych barwników i substancji słodzących (słodzików). Do soków również nie można dodawać wody, a w sokach odtworzonych z zagęszczonego soku, przywraca się dokładnie taką ilość wody, jaka wcześniej została odparowana.
Soki w diecie dzieci
Soki to świetny sposób na przemycanie warzyw i owoców w diecie dzieci, które nie zawsze chętnie próbują nowych smaków. Dobrym pomysłem jest także samodzielne wykonywanie smoothie i koktajli owocowo-warzywnych. Do koktajli, oprócz owoców i warzyw można dodać jogurt lub mleko roślinne (kokosowe, owsiane czy sojowe). Kilka razy w tygodniu warto dodać do soku czy koktajlu zielone składniki, np. szpinak, jarmuż, kiwi, awokado, zielona pietruszkę. Zielone rośliny oczyszczają z toksyn i zawierają kwas foliowy, który wspomaga pracę układu trawiennego.
Dlaczego warto pić soki
1. Sok – wartościowy posiłek w wygodnej formie
Codzienność w ciągłym biegu to nie rzadkość. Gdy głód dopadnie Cię w podróży lub podczas intensywnego dnia pracy bez wahania sięgnij po sok. To wartościowy produkt, w którym znajdują się tylko naturalne składniki z owoców i warzyw. dodatkowo porcją soku zastąpisz jedną z porcji owoców czy warzyw. W soku znajdziesz tylko składniki z produktów, z których został zrobiony. Nie ma w nim dodatkowych cukrów, sztucznych barwników ani konserwantów.
2. Pijąc soki ograniczasz słodycze
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast sięgać po kolejny batonik czy mało odżywcze ciasto, można spróbować regularnie spożywać soki owocowe. Wprowadź soki do swojej diety i zobaczysz, że z czasem ochota na cukry proste z czekolady i ciastek znacząco się zmniejszy, jeśli nie zniknie całkowicie!
3. Soki doskonałym źródłem witamin
Sok to wartościowa przekąska i cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów oraz fitoskładników, w tym substancji wykazujących działanie antyoksydacyjne. Dla przykładu zgodnie z ustawowymi normami, sok pomidorowy jest „dobrym źródłem” witaminy C, a sok marchwiowy jest wręcz „bardzo dobrym źródłem” witaminy A w postaci jej prowitaminy, czyli beta karotenu. Składniki odżywcze, zawarte w soku, pochodzą bezpośrednio z owoców lub warzyw. Porównanie poziomu witamin i składników mineralnych (np. prowitaminy A, folianów, wapnia, magnezu i potasu) w gotowym produkcie i w całych owocach, z których powstał, nie wykazało istotnych różnic. Również nieodporna na temperaturę wit. C, pomimo jej częściowej redukcji np. pasteryzowanym soku pomarańczowym, zostaje zachowana w takiej ilości, że jest zaliczana jako źródło tej witaminy.
4. Soki bogactwo składników mineralnych
Dzięki krótkiej pasteryzacji utrata mikroelementów jest ograniczona do minimum. Czas ten jest jednak odpowiednio długi, aby zniszczyć drobnoustroje. Szklanka pasteryzowanego soku pomidorowego zaspokaja średnio 25% dziennego zapotrzebowania na potas, podobnie jak sok marchwiowy, dzięki czemu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
5. Soki dla poprawy urody i kondycji
Soki dostarczają witamin i minerałów, które są niezbędne do odpowiedniego odżywienia skóry, włosów i paznokci. Regularne spożywanie różnorodnych warzyw i owoców dobrze wpływa na stan cery i wzmacnia organizm “od środka”. Warzywa i owoce, spożywane w łatwo przyswajalnej formie soków, wzmacniają też ogólną kondycję i nawadniają organizm. Wskazane są zarówno przy dietach oczyszczających, jak i odchudzających. Podkręcając metabolizm, pomagają usuwać z organizmu toksyny – w wyniku tego działania skóra staje się bardziej promienna, a włosy miękkie i błyszczące.
6. Soki pomagają utrzymać zdrowy tryb życia
Soki zawierają tylko naturalnie występujący cukier, który był w owocach, z których je wyprodukowano. Dzięki temu mają one taką samą kaloryczność jak owoce i warzywa, z których powstały! Dodatkowo soki owocowe mają niski lub średni indeks glikemiczny. Soki pomagają w utrzymaniu zdrowego trybu życia, pamiętajmy więc o codziennej szklance soku wypitego do posiłku.
Udało nam się Cię przekonać? Sokowirówka, wyciskarka wolnoobrotowa czy blender oraz zapas sezonowych warzyw i owoców to dobry start na rozpoczęcie eksperymentów sokowo-warzywnych. Terapia sokami to naturalna terapia przywracania zdrowia i odmładzania organizmu oraz sposób na przemycenie warzyw i owoców naszym dzieciom. Picie soków to nawyk dający energię i urodę. To błyskawiczny sposób na uzupełnienie niedoborów witamin, minerałów i substancji naturalnych. Picie soków jest najszybszym sposobem na przywrócenie równowagi w organizmie.