Z jakich produktów możemy je przygotować? I jak sprawić, aby były choć odrobinę zdrowe? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych z chipsami w roli głównej szukaj w dalszej części tekstu!
Chipsy to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych, słonych przekąsek. Niestety, większość produktów dostępnych w sklepach obfituje nie tylko w nadmierne ilości tłuszczu, ale również soli, która przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Na szczęście, istnieje prosty sposób, dzięki któremu możemy sprawić, aby chipsy nie tylko były mniej tłuste i słone, ale również zdrowe! Oto trzy propozycje domowych chipsów, które bez trudu przygotujesz w swoim piekarniku!
Propozycja nr 1. Domowe chipsy ziemniaczane z dodatkiem świeżego koperku
Jakich składników potrzebujesz?
- 4 średniej wielkości ziemniaków;
- Pęczka świeżego kopru;
- Szczypty soli himalajskiej;
- 1 łyżeczki oleju rzepakowego.
Jak przygotować chipsy ziemniaczane?
Krok I: Całe ziemniaki zanurz w misce z ciepłą wodą;
Krok II: Po chwili umyj dokładnie ziemniaki ze skórką i osusz je na ręczniku papierowym;
Krok III: Pokrój ziemniaki na cienkie plastry (około 1mm) i przełóż je do miski;
Krok IV: Plasterki ziemniaków posyp szczyptą soli himalajskiej oraz posiekanym, świeżym koprem, następnie dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego i wymieszaj całość przy pomocy dłoni;
Krok V: Przyprawione ziemniaki rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ziemniaczki przez około 12 minut;
Krok VII: Następnie, zwiększ temperaturę do 220oC i piecz ziemniaczki przez około 8-10 minut, aż przybiorą złoty kolor.
Propozycja nr 2. Domowe chipsy buraczane
Jakich składników potrzebujesz?
- 2 średniej wielkości buraków;
- Odrobiny oliwy z oliwek;
- Szczypty suszonego rozmarynu;
Jak przygotować chipsy ziemniaczane?
Krok I: Buraki dokładnie umyj, a następnie pokrój na cienkie plastry (o szerokości 1mm);
Krok II: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 180oC;
Krok III: Do miski przełóż pokrojone w talarki buraki, a następnie delikatnie natrzyj je suszonym rozmarynem oraz niewielką ilością oliwy z oliwek;
Krok IV: Włóż buraki do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 10-12 minut;
Krok V: Następnie, zwiększ temperaturę do 200-220oC i piecz buraki jeszcze przez 8-10 minut;
Krok VI: Wyłóż buraki z piekarnika i ostudź je.
Propozycja nr 3. Domowe chipsy z jarmużu
Jakich składników potrzebujesz?
- 3 dużych liści jarmużu;
- Szczypty soli himalajskiej;
- 2 łyżeczek oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine)
Jak przygotować chipsy z jarmużu?
Krok I: Liście jarmużu dokładnie umyj, a następnie oderwij je od twardej łodygi;
Krok II: Porwane liście przełóż do miski i natrzyj je odrobiną soli himalajskiej oraz oliwą z oliwek;
Krok III: Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie nastaw piekarnik na temperaturę 190o;
Krok IV: Rozłóż liście jarmużu na blaszce w małych odstępach, a następnie piecz je w piekarniku przez około 10-12 minut;
Krok V: Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudź chipsy i chrup je do woli!
Życzymy Smacznego!