Zastanawiasz się, czy masło orzechowe jest zdrowe? A może szukasz metody, jak w łatwy i szybki sposób je przyrządzić? W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór najważniejszych informacji na temat tego wyjątkowego przysmaku.
Masło orzechowe to przysmak cieszący się szczególną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Niemniej jednak, również na polskich stołach gości on bardzo często. Mimo, iż niniejszy produkt charakteryzuje się wysoką zawartością kalorii, w odpowiednich ilościach, może on stanowić doskonałe uzupełnienie dla osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. Niestety, większość maseł orzechowych dostępnych w sklepach, oprócz zdrowych orzechów, zawiera również w swoim składzie masę polepszaczy smaków oraz substancji słodzących. Dlatego też, rozsądnym rozwiązaniem może okazać się samodzielne przygotowanie niniejszego produktu za pomocą domowego blendera.
Masło orzechowe – wartości odżywcze
Masło orzechowe jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym prekursorów kwasów omega3, omega6 i omega9. Ponadto, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne witaminy i składniki mineralne, wśród których możemy wyróżnić:
- Witaminę B oraz E;
- Kwas foliowy;
- Błonnik; oraz
- Białko.
Należy jednak pamiętać, że w 100 gramach masła orzechowego znajduje się aż 600 kalorii, dlatego też dzienna dawka spożycia niniejszego przysmaku nie powinna przekraczać 2/3 łyżeczek.
Masło orzechowe a zdrowie
Masło orzechowe z powodzeniem może zostać wprowadzone do diety osób, które przywiązują szczególną wagę do swojego sposobu żywienia. Spożywanie niniejszego produktu w racjonalnych ilościach, w połączeniu z innymi składnikami zbilansowanej diety, może przyczynić się do:
- Usprawnienia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego;
- Poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci;
- Wsparcia funkcjonowania układu nerwowego oraz poprawy koncentracji i pamięci;
- Przyspieszenia procesów spalania tkanki tłuszczowej;
- Zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych (w tym nowotworu jelita grubego);
- Zwalczania procesów zapalnych mających miejsce w organizmie człowieka;
- Obniżenia poziomu złego cholesteroli we krwi.
Ze względu na dobroczynny wpływ na działanie organizmu człowieka i pomimo wysokiej zawartości kalorycznej, masło orzechowe z powodzeniem może zająć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Należy jednak pamiętać, aby spożywać je w odpowiednich ilościach.
Masło orzechowe – jak je przygotować?
Masło orzechowe jest niezwykle proste w przygotowaniu, nie wymaga dużej ilości czasu, ani zaawansowanych sprzętów kuchennych.
Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować masło orzechowe?
- Jednej szklanki (około 150 gramów) niesolonych orzeszków ziemnych lub innych wybranych orzechów (np. migdałów lub orzechów laskowych);
- Szczypty soli do smaku (opcjonalnie).
Do przygotowania masła będzie Ci również potrzebny:
- Ręczny blender kuchenny; oraz
- Mały słoik o pojemności 0,2 litra.
Jak przygotować domowe masło orzechowe?
Wystarczy, że do blendera dodasz szklankę orzeszków oraz szczyptę soli. Następnie dokładnie miksuj składniki, tak długo aż uzyskasz jednolitą masę (około 5 minut). Kiedy masło będzie już gotowe, przy pomocy dużej łyżki przełóż je do szklanego słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Następnie, włóż masło do lodówki i przechowuj je tam przez okres nie dłuższy niż 30 dni.
UWAGA! Wystarczy dobór odpowiednich przypraw (np. cynamonu, miodu lub kakao), aby stworzyć wybrane wersje smakowe masła orzechowego.
Masło orzechowe – z czym je jeść?
Masło orzechowe może stanowić doskonały dodatek zarówno do kanapek, słodkich przekąsek, jak i sałatek owocowych. Ponadto, niniejszy składnik doskonale odnajduje się w przepisach kuchni azjatyckiej, jako dodatek do wytrawnych sosów i mięs.
Z jakich orzechów możemy przygotować masło orzechowe?
Masło orzechowe najczęściej przygotowuje się z orzeszków ziemnych lub laskowych. Niemniej jednak, można je również przygotować z udziałem migdałów, pistacji, orzechów nerkowca lub orzechów włoskich.