Domowe masło orzechowe – jak je przygotować?

Zastanawiasz się, czy masło orzechowe jest zdrowe? A może szukasz metody, jak w łatwy i szybki sposób je przyrządzić? W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór najważniejszych informacji na temat tego wyjątkowego przysmaku.

Masło orzechowe to przysmak cieszący się szczególną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Niemniej jednak, również na polskich stołach gości on bardzo często. Mimo, iż niniejszy produkt charakteryzuje się wysoką zawartością kalorii, w odpowiednich ilościach, może on stanowić doskonałe uzupełnienie dla osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. Niestety, większość maseł orzechowych dostępnych w sklepach, oprócz zdrowych orzechów, zawiera również w swoim składzie masę polepszaczy smaków oraz substancji słodzących. Dlatego też, rozsądnym rozwiązaniem może okazać się samodzielne przygotowanie niniejszego produktu za pomocą domowego blendera.

Masło orzechowe – wartości odżywcze

Masło orzechowe jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym prekursorów kwasów omega3, omega6 i omega9. Ponadto, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne witaminy i składniki mineralne, wśród których możemy wyróżnić:

  • Witaminę B oraz E;
  • Kwas foliowy;
  • Błonnik; oraz
  • Białko.

Należy jednak pamiętać, że w 100 gramach masła orzechowego znajduje się aż 600 kalorii, dlatego też dzienna dawka spożycia niniejszego przysmaku nie powinna przekraczać 2/3 łyżeczek.

Masło orzechowe a zdrowie

Masło orzechowe z powodzeniem może zostać wprowadzone do diety osób, które przywiązują szczególną wagę do swojego sposobu żywienia. Spożywanie niniejszego produktu w racjonalnych ilościach, w połączeniu z innymi składnikami zbilansowanej diety, może przyczynić się do:

  • Usprawnienia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego;
  • Poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci;
  • Wsparcia funkcjonowania układu nerwowego oraz poprawy koncentracji i pamięci;
  • Przyspieszenia procesów spalania tkanki tłuszczowej;
  • Zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych (w tym nowotworu jelita grubego);
  • Zwalczania procesów zapalnych mających miejsce w organizmie człowieka;
  • Obniżenia poziomu złego cholesteroli we krwi.

Ze względu na dobroczynny wpływ na działanie organizmu człowieka i pomimo wysokiej zawartości kalorycznej, masło orzechowe z powodzeniem może zająć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Należy jednak pamiętać, aby spożywać je w odpowiednich ilościach.

Masło orzechowe – jak je przygotować?

Masło orzechowe jest niezwykle proste w przygotowaniu, nie wymaga dużej ilości czasu, ani zaawansowanych sprzętów kuchennych.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować masło orzechowe?

Do przygotowania masła będzie Ci również potrzebny:

  • Ręczny blender kuchenny; oraz
  • Mały słoik o pojemności 0,2 litra.

Jak przygotować domowe masło orzechowe?

Wystarczy, że do blendera dodasz szklankę orzeszków oraz szczyptę soli. Następnie dokładnie miksuj składniki, tak długo aż uzyskasz jednolitą masę (około 5 minut). Kiedy masło będzie już gotowe, przy pomocy dużej łyżki przełóż je do szklanego słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Następnie, włóż masło do lodówki i przechowuj je tam przez okres nie dłuższy niż 30 dni.

UWAGA! Wystarczy dobór odpowiednich przypraw (np. cynamonu, miodu lub kakao), aby stworzyć wybrane wersje smakowe masła orzechowego.

Masło orzechowe – z czym je jeść?

Masło orzechowe może stanowić doskonały dodatek zarówno do kanapek, słodkich przekąsek, jak i sałatek owocowych. Ponadto, niniejszy składnik doskonale odnajduje się w przepisach kuchni azjatyckiej, jako dodatek do wytrawnych sosów i mięs.

Z jakich orzechów możemy przygotować masło orzechowe?

Masło orzechowe najczęściej przygotowuje się z orzeszków ziemnych lub laskowych. Niemniej jednak, można je również przygotować z udziałem migdałów, pistacji, orzechów nerkowca lub orzechów włoskich.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.