Domowe soki warzywne – które z nich warto na stałe wprowadzić do swojej diety?

W świetle zaleceń zdrowego żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać przynajmniej 400 gramów świeżych warzyw i owoców. Niestety, w ciągu dnia pełnego wyzwań często trudno jest nam sięgać po przekąski warzywne. Na szczęście, istnieje prosty sposób na to, jak możesz to zmienić. W poniższym artkule przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów na pyszne soki warzywne, które przyczynią się do wzmocnienia Twojej odporności oraz poprawy codziennego samopoczucia. Dlaczego warto jeść buraki? I jak przygotować pełen zdrowia sok na bazie jarmużu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść buraki;
  • Jak przygotować smaczny sok buraczany;
  • Dlaczego warto jeść jarmuż;
  • Jak przyrządzić pełen zdrowia sok na bazie jarmużu;
  • Dlaczego warto jeść marchew;
  • Jak przygotować odżywczy sok z marchwi i pomarańczy.
Domowe soki warzywne

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki zajmują ważne miejsce nie tylko w polskiej kuchni. Okazuje się, że ich walory smakowe doceniane były przez mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego już cztery tysiące lat temu. Co ciekawe, w ówczesnych czasach warzywa te znane były przede wszystkim ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych. Współczesne badania naukowe potwierdzają, iż substancje zawarte w burakach mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, że są one niezrównanym źródłem żelaza. Dlatego też, szczególnie zalecane są w diecie osób, które zmagają się z problemem anemii. Ponadto, buraki wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy, mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Warto również wiedzieć, iż buraki stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego. W związku z tym, powinny zajmować istotne miejsce w diecie kobiet znajdujących się w okresie ciąży lub planujących poczęcie potomstwa.

Jak przygotować smaczny sok buraczany

Jak przygotować smaczny sok buraczany?

Przygotowanie soku z buraków nie jest trudne. Niemniej jednak, wymaga od nas odrobiny cierpliwości.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Buraki obierz ze skórki, dokładnie umyj, a następnie pokrój w grube plastry;

Krok II: Pokrojone buraki ułóż na dnie kamionki lub dużego słoika;

Krok III: Warstwy buraków przełóż czosnkiem oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim;

Krok IV: Warzywa zalej wodą wymieszaną z solą w taki sposób, aby całkowicie przykrywała ona buraki;

Krok V: Przykryj kamionkę talerzem lub zakręć słoik, a następnie odstaw go w chłodne miejsce na około 7 dni;

Krok VI: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, odcedź sok od zakwasu i przechowuj go w lodówce.

Jak przyrządzić pełen zdrowia sok na bazie jarmużu

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż w ciągu ostatnich kilku lat zyskał na popularności. Niniejsze warzywo jest odmianą kapusty zawierającą w sobie zestaw cennych dla zdrowia składników, wśród których na szczególną uwagę zasługuje błonnik, witamina C oraz witamina K. Ponadto, jarmuż jest źródłem wartościowych minerałów, takich jak potas oraz wapń. W tym miejscu warto również wspomnieć o przeciwutleniaczach. Substancje te przyczyniają się do zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości, ze szczególnym uwzględnieniem nowotworowych piersi. Co ciekawe, regularne spożywanie jarmużu przyczynia się również do ochrony naszego układu krwionośnego oraz podniesienia ogólnej odporności organizmu. Dlatego też, zaleca się spożywanie niniejszej rośliny szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Jak przyrządzić pełen zdrowia sok na bazie jarmużu?

Sok z jarmużu to doskonała forma II śniadania dla wszystkich tych osób, które każdego dnia zmagają się z szeregiem czasochłonnych wyzwań.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Garści świeżych liści jarmużu;
  • 1 zielonego jabłka;
  • ½ ogórka zielonego;
  • Soku wyciśniętego z ½ limonki;
  • ½ łyżeczki oleju lnianego.

Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie umyj liście jarmużu, osusz je, a następnie przełóż do kielicha blendera;

Krok II: Umyj jabłko, usuń z niego pestki, podziel na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do liści jarmużu;

Krok III: Obierz ogórka za skórki i dodaj do składników w blenderze;

Krok IV: Do kielicha blendera przelej sok z limonki oraz odrobinę oleju lnianego;

Krok V: Miksuj całość tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę.

Jeśli masz na to ochotę, możesz dodać do soku odrobinę miodu lub ksylitolu.

Dlaczego warto jeść marchew?

Polska jest jednym z największych producentów marchwi w Europie. Warzywo to od wielu pokoleń zajmuje ważne miejsce w rodzimej kuchni. Niemniej jednak, nadal rzadko doceniamy jego niewątpliwe walory zdrowotne. Marchew to przede wszystkim niezrównane źródło karetonoidów, które wpływają pozytywnie nie tylko na wygląd naszej skóry, ale również chronią nasze oczy przed licznymi zwyrodnieniami. Warto wiedzieć, iż marchew zawiera w sobie spore ilości przeciwutleniaczy, dlatego też wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto, wprowadzenie niniejszego warzywa do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, oddziałuje na poprawę funkcjonowanie układu krążenia, jak również rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej, co bezpośrednio wpływa na prawidłową czynność naszych jelit.

Jak przygotować odżywczy sok z marchwi i pomarańczy?

Marchew to doskonała podstawa do przygotowania odżywczego soku, który z przyjemnością spożywać będą zarówno starsi, jak i najmłodsi.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 5 marchewek;
  • 2 pomarańczy;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżki miodu;
  • ½ łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie umyj warzywa oraz owoce, a następnie podziel je na mniejsze kawałki;

Krok II: Korzeń imbiru obierz ze skórki, a następnie zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach;

Krok III: Pomarańczę oraz marchew przeciśnij przez sokowirówkę, a otrzymany sok przelej do dzbanka;

Krok IV: Do składników w dzbanku dodaj imbir, kurkumę oraz miód;

Krok V: Dokładnie wymieszaj całość i gotowe!

Podsumowanie

Warzywa i owoce to bez wątpienia najlepsze z dostępnych źródeł witamin. Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać je w porcji o wadze minimalnej 400g. Doskonałym sposobem na przestrzeganie niniejszych zaleceń może być przygotowanie odżywczego soku, który bez trudu będziemy w stanie spożyć nawet w ciągu dnia pełnego obowiązków.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.