Przyrządzenie pełnej warzyw sałatki, czy makaronu nie wydaje się trudnym zadaniem. Niemniej jednak często zdarza się, że nie mamy pomysłu na to, jak przygotować do nich szybki i smaczny sos. Dlatego też, w poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka łatwych i prostych w przygotowaniu przepisów, dzięki którym bez trudu przygotujesz smaczny sos do warzyw, mięsa, kasz i makaronów.
Z tego artykułu dowiesz się
-
Jak przygotować domowy sos jogurtowo-koperkowy;
-
Jak przyrządzić słodki sos koktajlowy w nieco odchudzonej wersji;
-
Jak przygotować delikatny sos musztardowy;
-
Jak przyrządzić szybki sos meksykański do makaronu;
-
Jak przyrządzić prosty sos ziołowo-pomidorowy.
Jak przygotować sos jogurtowo-koperkowy?
Sos jogurtowo-koperkowy to doskonały dodatek zarówno do pełnych warzyw sałatek, tortilli, jak i gotowanego na parze kurczaka lub ryby.
Jakich składników potrzebujesz?
- 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego;
- 1 ząbka czosnku;
- ½ łyżeczki miodu;
- 2 łyżek świeżo posiekanego kopru;
- Szczypty mielonego pieprzu;
- ½ łyżeczki soku z cytryny (lub limonki).
Sposób przygotowania:
Krok I: Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę;
Krok II: W niewielkiej miseczce połącz ze sobą: jogurt, czosnek, sok z cytryny, miód, pieprz oraz świeżo posiekany koper;
Krok III: Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dużej łyżki, a następnie odstaw na kilka minut.
Jak przyrządzić słodki sos koktajlowy w nieco odchudzonej wersji?
Sos koktajlowy to idealny dodatek zarówno do domowej pizzy, kanapek, warzywnych frytek oraz sałatek. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 zblendowanego pomidora (bez skórki);
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego;
- 1 łyżki miodu;
- 1-2 łyżek świeżej kolendry (lub świeżej natki pietruszki);
- Szczypty kurkumy;
- Szczypty słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełóż do niewielkiej miski i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać do niej dodatkową łyżkę jogurtu.
Jak przygotować delikatny sos musztardowy?
Sos musztardowy jest wspaniałym dodatkiem zarówno do wytrawnych sałatek, jak i domowych burgerów w towarzystwie ciemnego pieczywa. Podpowiadamy, jak przygotować go w szybki sposób.
Jakich składników potrzebujesz?
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego;
- 1 łyżki wybranej musztardy;
- ½ łyżki miodu;
- Szczypty ostrej papryki;
- 1-2 łyżek świeżo posiekanego kopru.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełóż do niewielkiej miski i dokładnie wymieszaj, a następnie pozostaw w lodówce na kilka lub kilkanaście minut.
Jak przyrządzić szybki sos meksykański do makaronu?
Sos meksykański to nie tylko doskonały dodatek do makaronu, ale również do wszelkiego rodzaju kasz. Jeśli masz na to ochotę możesz przygotować go z dodatkiem mięsa lub bez.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 puszki pomidorów;
- 2 łyżek koncentratu pomidorowego;
- 50g fasoli czerwonej (najlepiej konserwowej);
- 50g kukurydzy;
- 1 papryki czerwonej;
- 1 cebuli czerwonej;
- Szczypty ostrej papryki;
- 1 łyżki świeżej kolendry;
- Szczypty soli.
Sposób przygotowania:
Krok I: Cebulę oraz paprykę pokrój w cienkie paski, a następnie podsmaż je na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju;
Krok II: Na patelnię dodaj: pomidory w puszce, opłukaną fasolę oraz kukurydzę;
Krok III: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, kolendrę oraz sól;
Krok IV: Przygotowaną pastę dodaj na patelnię;
Krok V:Wymieszaj całość i połącz z makaronem lub kaszą.
Jak przyrządzić prosty sos ziołowo-pomidorowy?
Delikatny sos ziołowo-pomidorowy to prawdziwa gratka dla fanów włoskiej kuchni. Może on nam posłużyć nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również jako podkład do pizzy.
Jakich składników potrzebujesz?
- 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
- 1 ząbka czosnku;
- 1 cebuli żółtej;
- 1 łyżeczki rozmarynu;
- 4-5 świeżych liści bazylii;
- 1 łyżki miodu;
- 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
- Szczypty soli.
Sposób przygotowania:
Krok I: Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Krok II: Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Krok III: Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Krok IV: Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Krok V: Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
Krok VI: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Krok VII: Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Krok VIII: Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.
Podsumowanie
Przygotowanie domowych sosów nie jest trudnym zadaniem. Dlatego też, już dziś wypróbuj nasze przepisy i przyrządź smaczny posiłek dla siebie lub swoich bliskich.