Domowy chleb. Przepis. Nie taki trudny jak myślisz! :)

Pieczenie chleba w domu kiedyś było standardem. Chleb piekły nasze babcie, mamy. Nie było w tym nic dziwnego, a raczej był to element codzienności. Podobnie jak fakt, że na ogół nie było przepisów na chleb – kobiety wiedziały jak zrobić zakwas, ile użyć wody, ile drożdży, jak długo chleb powinien wyrastać. I zawsze był udany i pyszny. A obecnie?

 

Zwyczajem jest, że po chleb chodzimy do sklepu lub piekarni (jeśli ktoś mieszka niedaleko to ma ten luksus, że może dostać świeże, jeszcze ciepłe pieczywo). A pieczenie chleba w domu? Niewiele osób dziś decyduje się na to. Jedni z braku czasu, inni z braku wiary we własne umiejętności kulinarne. Warto jednak przełamać się i spróbować upiec dom w domu. Nie jest to takie trudne, jak się początkowo wydaje, a efekt może przejść najśmielsze oczekiwania 🙂

Poniżej przepis na prosty w wykonaniu chleb domowy z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich.

Chleb pszenny z żurawiną i orzechami włoskimi

Składniki:
250 ml zimnej wody
5 kostek lodu
20 g drożdży
20 g miodu
1/2 łyżeczki soli
450 g mąki pszennej tortowej (+ niewielka ilość do oprószenia)
100 g żurawiny suszonej
50 g prażonych orzechów włoskich

 

Do wody dodać kostki lodu i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie w wodzie rozpuścić drożdże, miód i sól. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i miód. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno się kleić. Należy je nadal wyrabiać, przez ok. 5 min. Na końcu dodać suszone żurawiny. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na min. 10 godzin (najlepiej na całą noc).
Kiedy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść, dodając orzechy włoskie. Uformować kulę, oprószyć mocno mąką i przełożyć do formy, w której będzie pieczony chleb. Pozostawić ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Chleb piec ok. 20 min., a po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze ok. 30 min.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.