Czy można uporać się z problemem uporczywych wzdęć przy pomocy właściwej diety? Oczywiście, że tak! W poniższym artykule podpowiemy Ci jakich produktów należy unikać, a jakie warto wprowadzić do swojej diety w celu odzyskania dobrego samopoczucia.
Wzdęcia i problemy z zaparciami to powszechny problem, który wbrew pozorom potrafi w znaczny sposób utrudnić nasze życie. Choć często są bagatelizowane, w istocie wzdęcia mogą świadczyć nie tylko o niewłaściwej diecie, ale również o niektórych chorobach przewodu pokarmowego. Dlatego też, w pierwszej kolejności powinieneś zasięgnąć opinii lekarza lub dietetyka. Jeśli jednak nie wskażą oni żadnych istotnych przyczyn Twojego stanu, czas zmienić coś w swojej diecie.
Wzdęcia – skąd się biorą?
Wzdęcia są najczęściej konsekwencją nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Spożywanie nadmiernych ilości tłuszczu zwierzęcego oraz białka odpowiedzialne jest za zaburzenia czynności bakterii jelitowych, które w efekcie produkuje nadmierne ilości dwutlenku węgla doprowadzające do bolesności oraz widocznego wzdęcia brzucha. Inną przyczyną niniejszego objawu jest spożywanie pokarmów w zbyt szybkim tempie, przez co doprowadzamy do naszego przewodu pokarmowego nadmierne ilości powietrza. Ponadto, wzdęcia mogą być objawem licznych zaburzeń w obrębie układu trawiennego, w tym zespołu jelita nadwrażliwego, przewlekłych zaburzeń czynności jelit lub trzustki.
Jakich produktów powinniśmy unikać?
Jeśli na co dzień zmagasz się z problemem bolesnych wzdęć powinieneś przynajmniej na pewien czas wyeliminować ze swojej diety takie produkty jak:
- Warzywa kapustne, w tym: brukselkę, kalafior, kapustę pekińską, brokuły, kalarepę;
- Warzywa strączkowe, w tym: bób, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę;
- Warzywa cebulowate, w tym: cebulę, por, czosnek, szalotkę, a nawet szczypiorek;
- Smażone potrawy, w tym: tłuste mięsa, frytki oraz sery;
- Słodkie przekąski, w tym: wszelkie ciasta zawierające duże ilości cukru oraz batony;
- Napoje, w tym: soki wysokosłodzone, napoje gazowane oraz miód pitny.
Jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety?
- Świeże warzywa i owoce, w tym: jabłka, sałatę, żurawinę oraz marchew;
- Ciemne pieczywo zawierające duże ilości ziaren;
- Produkty mleczne, w tym chude twarogi, jogurty oraz kefiry;
- Otręby pszenne oraz płatki owsiane (najlepiej typu górskiego);
- Napoje, w tym: herbaty ziołowe oraz wodę niegazowana;
- Zioła w, tym: zieloną pietruszkę, koper, kminek, tymianek, oregano oraz bazylię.
Dieta na wzdęcia – przykładowy jadłospis
I ŚNIADANIE: Dwie kromki pieczywa razowego posmarowane masłem roślinnym z dodatkiem chudego twarogu, świeżych pomidorków koktajlowych, kopru oraz zielonego ogórka;
II ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z dodatkiem świeżych truskawek, malin lub jagód oraz otrębów pszennych;
OBIAD: Pierś z kurczaka w ziołach przygotowana na parze z dodatkiem brązowego ryżu oraz sałaty polanej sosem jogurtowo-koperkowym;
PODWIECZOREK: Garść suszonych owoców (np. śliwek, rodzynek lub żurawiny), a do picia szklanka kefiru o wybranym smaku;
KOLACJA: Sałatka z kaszy gruboziarnistej z dodatkiem świeżych pomidorów, ogórków, pietruszki i soku z limonki.
UWAGA! Pamiętaj również, aby w ciągu dnia spożywać nie mniej niż 1,5 litra wody niegazowanej. Jeśli mimo stosowanej diety, Twoje dolegliwości nie ustąpią, koniecznie skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu lub gastroenterologiem, który pomoże Ci ustalić przyczynę zaburzenia i opracować sposób jego leczenia.