Dynia – odżywcza królowa jesieni

Dynia najczęściej kojarzy się nam z zabawą halloweenową, ale przede wszystkim powinniśmy myśleć o niej jak o zdrowym i bardzo odżywczym warzywie. Dynia bogata jest w minerały, a zwłaszcza w cynk, przy czym ma na prawdę niewiele kalorii. I pestki dyni cieszą się ogromną popularnością jako antidotum na pasożyty.

dynie 2 - zywnosc

Skąd dynia wzięła się w Polsce?

Dynie pochodzą z Ameryki Środkowej. Jej historia sięga już starożytności. Do Europy dynia dotarła w XV wieku, przypłynęła na statkach Krzysztofa Kolumba. Początkowo traktowana była bardziej jak ciekawostka, owoc egzotyczny, jednak ludzie szybko odkryli jej zalety i w kolejnym wieku była już uprawiana niemal na całym naszym kontynencie. W Polsce bardzo szybko zdobyła popularność. Smaczne i pożywne potrawy z dyni bardzo szybko zagościły na polskich stołach. Furorę zrobiły pestki dyni, które według wierzeń miały dodawać wigoru w sypialni.

Najmocniej cenioną jest dynia o pomarańczowym miąższu – im miąższ ma bardziej pomarańczowy kolor, tym więcej składników odżywczych posiada. Bogata w witaminę B1, B2, PP, C oraz składniki mineralne, jak: oraz potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Dynia zawiera też bardzo duże ilości beta-karotenu, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A, która wzmacnia wzrok, zapobiega krzywicy u dzieci a także znana jest jako ochrona przed nowotworami.

Dynia jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc nie musimy się obawiać, że przytyjemy, wręcz przeciwnie, dynia jest nawet polecana osobom będącym na diecie – 10 dkg dyni to tylko 28 kcal. Odkwasza organizm, wzmacnia układ immunologiczny, co jest szczególnie cenne w sezonie jesienno-zimowym. Bardzo ważne: dynia jako jedna z nielicznych nie traci cennych właściwości po ugotowaniu.

Skarbnicą witamin są jej nasiona bogate przede wszystkim w cynk. Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – rozjaśnia, wygładza, wzmacnia, przyspiesza gojenie się ran. Pestki dyni bogate są w niacynę, która wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego a ponadto na stan włosów i paznokci. Pestki dyni znane są również z bogactwa kwasów Omega, zapobiegających miażdżycy.

dynia pestki -zywnosc

Czy wiesz, że miąższ dyni pomaga w zwalczeniu choroby lokomocyjnej? Polecany jest też kobietom w ciąży, a zwłaszcza w pierwszym trymestrze, kiedy dokuczają im nudności i wymioty.

Przepis na krem z dyni:

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 szklanki drobiowego bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Obierz dynie, usuń pestki i pokrój dynię w kostkę. Pozostałe warzywa również obierz i drobno pokrój. Wszystkie składniki podsmaż na oliwie z oliwek ok. 3 minut. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, rozdrobnij je blenderem aż zupa nabierze konsystencji kremu. Dopraw solą i pieprzem.

krem z dyni - zywnosc

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.