Dynia jest warzywem, które można wykorzystać zarówno jako składnik dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Należy do tej samej rodziny warzyw co ogórek, czyli dyniowatych. Nie powinna nam się kojarzyć jedynie z lampionami na Halloween, bo jest bardzo wartościowa pod względem odżywczym. Dynia to źródło m.in. potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu oraz karotenów i błonnika.
Dżem z dyni można wykorzystać do pieczywa, ciast albo innych deserów. Poniżej sprawdzony i prosty przepis na jego przygotowanie:
Składniki
- 1 kg intensywnie pomarańczowego miąższu dyni
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki cukru
- 2 cytryny
- 1 łyżka goździków
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Miąższ dyni kroimy w kostkę, po wcześniejszym obraniu ze skórki i usunięciu pestek. Wkładamy do naczynia, dodajemy goździki, cukier i 1/2 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż dynia zacznie się rozgotowywać.
Cytryny myjemy i sparzamy, a następnie ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryn.
Kiedy dynia będzie miękka łączymy ją z jabłkami i sokiem oraz skórką cytrynową. Całość mieszamy i smażymy, już bez przykrycia. Kiedy jabłka rozpadną się, a dżem zgęstnieje, czyli po ok. 45 min, dodajemy cynamon. Tak przygotowany dżem, jeszcze gorący, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy dnem do góry.