Szybka ziemniaczana przekąska na danie główne lub jako dodatek do potraw. Uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Sprawdź jak wykonać zdrową wersję light popularnych frytek.Frytki tradycyjnie przygotowane i usmażone w głębokim tłuszczu choć są smaczne, to jednak ze zdrową dietą nie mają nic wspólnego. Przepis, który Wam dziś polecamy jest zaś zdrowy, smaczny i dietetyczny. Frytki bez dodatku tłuszczu są chrupkie i można je wykonać jako alternatywę dla tych niezdrowo przyrządzanych. Ziemniak jest warzywem zawierającym wiele witamin i składników odżywczych np. sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy K, B1, B2, B6 oraz witaminę C.
Składniki:
• kilka sztuk twardych ziemniaków
• 1 białko jaja
• sól himalajska
• papryka w proszku, słodka wędzona
• czosnek niedźwiedzi
• tymianek
• zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy pokroić w słupki i umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Białko ubijamy ze sporą szczyptą soli, a następnie dodajemy przyprawy (można użyć też innych według uznania).
Frytki wrzucamy do białka z przyprawami i dokładnie obtaczamy, aby każdy kawałek oblepił się białkiem. Takie frytki rozkładamy na blasze do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180-190ºC około 50 min.