Figi suszone


Figi to śródziemnomorskie owoce o wielu pozytywnych właściwościach zdrowotnych. Mają działanie zasadotwórcze. Można je spożywać na surowo i jako owoce suszone.

Owoce te mają też bardzo dużo błonnika, więc podobnie jak suszone śliwki, poprawiają perystaltykę jelit. Dlatego tak często stosowane są przez osoby z zaparciami oraz z problemami układu trawiennego.

Właściwości fig

  • wzmacniają zęby i kości, dzięki bardzo wysokiej zawartości wapnia
  • zalecane osobom prowadzącym siedzący tryb życia, palącym papierosy, nadużywającym witaminy C oraz cierpiącym na niedobór witaminy D
  • suszone figi są skarbnicą potasu, który obniża ciśnienie
  • zawarty w nich błonnik pobudza pracę jelit
  • polecane anemikom ze względu na dużą zawartość żelaza

Stosowanie

W zależności od zastosowania, figi możemy spożywać bez dodatków. Mogą być również jednym ze składników wielu potraw bądź też bazą figowej konfitury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *