Fit przystawka, czyli jajka faszerowane kaszą jaglaną!

Jajka faszerowane z majonezem to tradycyjna, ale dość kaloryczna przystawka. Jeśli dbasz o zdrowe odżywianie, śmiało możesz przygotować wersję dietetyczną, która smakuje równie wyśmienicie.

Ważne

  • 1 faszerowana połówka jajka – 87 kcal
  • składniki przepisu wystarczają na ok. 6 porcji

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 50 g kaszy jaglanej
  • część pęczka szczypiorku
  • kurkuma
  • ostra papryka mielona
  • 10 g zmielonych nasion lnu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Na początku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy je i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka tak, aby nie uszkodzić białek.

Kaszę jaglaną gotujemy według wskazań na opakowaniu. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek, starte na tarce żółtka, odrobinę kurkumy, paprykę i siemię lniane. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy, którą faszerujemy jajka.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.