Jajka faszerowane z majonezem to tradycyjna, ale dość kaloryczna przystawka. Jeśli dbasz o zdrowe odżywianie, śmiało możesz przygotować wersję dietetyczną, która smakuje równie wyśmienicie.
Ważne
- 1 faszerowana połówka jajka – 87 kcal
- składniki przepisu wystarczają na ok. 6 porcji
Składniki
- 3 duże jajka
- 50 g kaszy jaglanej
- część pęczka szczypiorku
- kurkuma
- ostra papryka mielona
- 10 g zmielonych nasion lnu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Na początku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy je i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka tak, aby nie uszkodzić białek.
Kaszę jaglaną gotujemy według wskazań na opakowaniu. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek, starte na tarce żółtka, odrobinę kurkumy, paprykę i siemię lniane. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy, którą faszerujemy jajka.