Fitoskładniki, odpowiednio wykorzystane, są w stanie skutecznie wzmocnić organizm. Określenie to jest połączeniem greckiego słowa „fito” – roślina oraz „składniki odżywcze”, które odnosi się do wszystkich związków niezbędnych do życia, obecnych w owocach i warzywach.
Fitoskładniki odpowiadają za prawidłowy rozwój i kondycję roślin. Z czasem zainteresowała się nimi medycyna, jako związkami, które mogą również korzystnie oddziaływać na organizm ludzki. Do najcenniejszych rodzajów fitoskładników zalicza się dziś polifenole i karotenoid
Fitoskładniki i ich rola – polifenole i karotenoidy
Polifenole zaliczane są do grupy antyoksydantów. Ich kluczowym zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników, które posiadają destrukcyjny wpływ na komórki. Uważa się, że wolne rodniki w ten sposób wywołują szereg groźnych chorób, w tym chorób serca, a nawet nowotworów. Wysokoprzetworzona żywność, zanieczyszczone środowisko i przyjmowanie różnych leków, sprawiają, że człowiek nie jest w stanie samodzielnie obronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dobrym rozwiązaniem jest więc wsparcie osłabionego organizmu dietą, koniecznie bogatą w różnorodne owoce i warzywa, pełne dawki polifenoli. Uznaje się, że związki te pobudzają pracę enzymów, które rozprawiają się z substancjami karcerogennymi.
Jedną z podgrup polifenoli są cenne flawonoidy, które oddziałują korzystnie na układ krwionośny, sprawiają, że naczynia krwionośne stają się elastyczne i łatwiej się rozszerzają, przez co praca serca staje się sprawniejsza.
Szczególnie dużą zawartością fitoskładników odznaczają się owoce aronii i wytwarzane z nich soki, czy herbatki. Jako ciekawostkę, warto wspomnieć, że badanie prowadzone w Warszawie na Uniwersytecie Medycznym wykazało, że codzienne picie soku z aronii (do kupienia tutaj), obniża ciśnienie krwi aż o 10%. Aronia jest źródłem tak wielu fitoskładników, że bywa nazywana często „najzdrowszym pokarmem” świata.
Owoce aronii są też bogate w inną, ważną grupę fitoskładników tzw. karotenoidy. To im warzywa i owoce zawdzięczają swoją barwę. Podobnie jak polifenole wykazują one bardzo silne działanie przeciwutleniające. Chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a rośliny przed wysuszeniem. Ponadto z czterech cząsteczek karotenoidów powstaje jedna cząstka witaminy A, która wzmacnia wzrok.
Pijąc BIO sok z aronii mamy pewność, że dostarczamy sobie tych wszystkich cennych składników, które znajdują się w świeżych owocach. To wszystko dlatego, że sok jest 100% tłoczony na zimno, z aronii pochodzącej z ekologicznych, certyfikowanych upraw. Jest organiczny, naturalny i świetnie wzbogaci codzienną dietę w niezbędne fitoskładniki. Więcej o BIO sokach można przeczytać w tym artykule oraz tutaj.
źródło: B. Hołub, Fitoskładniki – supermoc roślin, „Moje zdrowie”, nr 5/2017, s.40-41.