Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Co to jest gluten? W ostatnich latach stał się bardzo kontrowersyjnym składnikiem pożywienia. Nietolerancję na gluten deklaruje coraz więcej osób, a są również tacy, którzy z glutenu rezygnują świadomie, bez lekarskich wskazań.

Nowa rewolucja w żywieniu wykluczająca gluten zatacza coraz większe koło, a entuzjaści prześcigają się w wymienianiu zalet tej decyzji.

Celiakia czy nietolerancja glutenu?

Celiakia od nietolerancji glutenu różni się tym, iż chorzy na celiakię muszą wyeliminować gluten z diety na całe życie. Nietolerancja na gluten może natomiast minąć samoistnie, po pewnym czasie. Celiakia rozwija się stopniowo lub atakuje nagle. Objawami mogą być dolegliwości zarówno od strony przewodu pokarmowego (biegunka, zaparcia, bóle brzucha), moczowo – płciowego (opóźnienie dojrzewania płciowego) i układu nerwowego (depresja, bóle głowy, padaczka). Jedynym lekarstwem na celiakię jest dieta bezglutenowa.

Produkty bezglutenowe w codziennym menu

Przy nietolerancji na gluten konieczna będzie dieta eliminująca ten uczulający składnik pożywienia. Chleb bezglutenowy zamiast pszennego, bezglutenowe przekąski zamiast dotychczasowych przegryzek. To, w czym jest gluten należy wykluczyć z codziennej diety, a poprawa samopoczucia szybko stanie się zauważalna. Jedzenie bezglutenowe szybko przyniesie poprawę, pod warunkiem, że będzie bezglutenowe – czytaj dokładnie etykiety! Gluten może ukryć się nie tylko w pieczywie, ale także w słodyczach, napojach i mięsie. To, co zawiera gluten szkodzi osobom chorym na celiakię szczególnie. Niszczy kosmki jelitowe i prowadzi do poważnych schorzeń.

Gluten

Dieta bezglutenowa przepisy

W sieci znajdziesz mnóstwo ciekawych stron, na których widnieją przepisy bezglutenowe. Przepis na pieczywo bezglutenowe i inne dania bez glutenu.Żywność bezglutenowa nie musi być niesmaczna. Istnieją bowiem bardzo dobre zamienniki produktowe, dzięki którym twoja nowa dieta bez glutenu będzie pyszna i przede wszystkim zdrowa. Przepis na chleb bezglutenowy okaże się bajecznie prosty, a ty zyskasz uznanie domowników i przy okazji dobre samopoczucie. Produkty bez glutenu dostępne są już w większości dużych sklepów, nie musisz się zatem martwić, że zabraknie ci pomysłów na bezglutenowe przepisy.

Jakie produkty zawierają gluten?

Wszystkie produkty na bazie mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej. Kasza manna, kuskus, jęczmienna, płatki śniadaniowe, makarony żytnie, pierogi, naleśniki, pieczywo każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe, drożdżówki, pizza, paluszki, ciastka, panierki do ryb…jednym słowem każdy produkt może mieć gluten, lub śladowe jego ilości, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet na produktach. Chleb bez glutenu możesz również upiec sama w domu z gotowych mieszanek bezglutenowych.

Zalety diety bezglutenowej

Oczywiście niewątpliwą i największą zaletą diety eliminacyjnej jest ustąpienie objawów chorobowych u osób z nietolerancją glutenu. Spora część kobiet za sporą zaletę uważa także redukcję masy ciała i przypływ energii. Dieta bezglutenowa ma wielu zwolenników ze świata fitnessu, którzy chętnie zalety diety dokumentują zdjęciami sprężystych i szczupłych ciał. Czy może być lepsza rekomendacja?

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.