Grillowane szaszłyki z owoców. Przepis na weekend!

Szukasz sposobu na smaczne, szybkie i pyszne danie na weekend? Wypróbuj przepis na szaszłyki z owoców. Są łatwe w przygotowaniu i z pewnością przypadną do gustu domownikom i gościom.

 

Tradycyjny szaszłyk to potrawa, składająca się z kawałków mięsa, nadzianych na szpikulec i pieczonych na grillu lub rożnie. Mięso jest przekładane warzywami, takimi jak: cebula, pieczarki, pomidory, papryka itp., a także boczkiem, słoniną i innymi produktami.
Szaszłyki to popularne danie w krajach centralnej Azji i prawdopodobnie stamtąd pochodzą. Często jada się je też w Izraelu, gdzie trafiły za sprawą emigrantów z Rosji.

Do przygotowania szaszłyków stosuje się różne gatunki mięsa, w tym: wołowinę, jagnięciną, a w krajach niemuzułmańskich wieprzowinę i czasami mięso z kurczaka. Tradycyjne szaszłyki są pieczone nad ogniem, ale obecnie używa się też innych metod ich przygotowywania – pieczenia i grillowania.

Jeśli szukasz sposobu na szaszłyki inne od tradycyjnych – bez mięsa i z pysznym sosem śliwkowym koniecznie wypróbuj poniższy przepis

Grillowane szaszłyki z owoców

Składniki na szaszłyki:
1 banan, pokrojony w plastry
1 obrana brzoskwinia, bez pestek, pokrojona w większe kawałki
1/2 mango, pokrojonego w większe cząstki
2 kiwi, pokrojone w plastry
4 śliwki węgierki, mogą być śliwki suszone
listki świeżej mięty

Na sos śliwkowy:
200 g śliwek węgierek
50 g cukru pudru
sok z 1/2 limonki, jeśli śliwki są bardzo słodkie

Do dekoracji:
Listki świeżej mięty

Wszystkie przygotowane owoce nadziewamy na przemian z listkami mięty na długie wykałaczki. Każdy szaszłyk zawijamy osobno w folię aluminiową, by miał kształt cukierka. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez ok. 4 minuty z obu stron. Z grillowanych szaszłyków wyjmujemy wykałaczkę, by same owoce pozostały w folii aluminiowej.

Śliwki wrzucamy do garnka, dodajemy cukier puder i sok z limonki. Całość gotujemy do momentu rozgotowania. Rozgotowane śliwki zmiksować na jednolitą konsystencję.
Sosem polać upieczone owocowe szaszłyki.
Można udekorować listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.