Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne imbiru? I w jakiej formie powinniśmy go spożywać? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym tekście.
Chociaż imbir kojarzy nam się głównie z przyprawą kuchni azjatyckiej, w istocie okazuje się, iż roślina ta posiada liczne właściwości zdrowotne, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywany w formie dodatku do gorącej herbaty, pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia, a jedzenie jego surowych plastrów wpływa na złagodzenie dolegliwości bólowych związanych z miesiączką. A jakie inne właściwości skrywa w sobie imbir?
Imbir – najważniejsze właściwości zdrowotne
Za sprawą olejku eterycznego (zingiberolu) oraz substancji żywicowych, imbir charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również licznymi właściwościami zdrowotnymi. Wśród najważniejszych z nich możemy wyróżnić:
- Łagodzenie bólów głowy (nawet w przebiegu migreny) – okazuje się, że regularne spożywanie imbiru może doprowadzić nie tylko do złagodzenie intensywności bólu głowy, ale również do zmniejszenia częstotliwości występowania uporczywych migren.
- Przyspieszenie procesów trawiennych – za sprawą składników w nim zawartych, imbir pobudza wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych, dzięki czemu zmniejsza częstotliwość wzdęć oraz wykazuje działanie rozkurczowe.
- Działanie odkażające w obrębie jamy ustnej – jedzenie imbiru może przyczynić się nie tylko do zmniejszenia częstotliwości występujących w jamie ustnej stanów zapalnych, ale również do zapewnienia świeżego oddechu. Ponadto, stosowanie płukanki z dodatkiem sproszkowanego imbiru wpływa na złagodzenie objawów bólowych związanych ze stanem zapalnym gardła.
- Zmniejszenie obrzęków – dzięki olejkom eterycznym, imbir jest w stanie zwiększyć wydalanie moczu, dzięki czemu możliwe staje się zmniejszenie obrzęków związanych z przebiegiem zaburzeń czynności układu moczowego.
- Łagodzenie mdłości – stosowanie imbiru może przyczynić się do złagodzenia objawów towarzyszących chorobie lokomocyjnej oraz mdłościom pojawiającym się często w przypadku grypy żołądkowej. Dodatkowo, niniejszy składnik zapobiega wymiotom oraz wzmaga apetyt, dlatego też jego stosowanie może zalecone być osobom poddającym się leczeniu z udziałem chemioterapii.
- Działanie rozgrzewające – spożywanie imbiru w formie dodatku do gorącej herbaty zapewnia nam doskonałe rozgrzanie organizmu, a przy tym polepszenie krążenia krwi. W niektórych kulturach substancja ta uważana była za silny afrodyzjak.
Imbir – jaki powinniśmy wybrać?
W Polsce z łatwością możemy kupić imbir w trzech postaciach (mielonego i marynowanego imbiru oraz w formie korzenia). Każda z tych postaci posiada inne zastosowywanie. Marynowany imbir jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw nie tylko kuchni azjatyckiej. Imbir mielony to zarówno wspaniała przyprawa, jak i składnik płukanki wykazującej liczne właściwości zdrowotne. Natomiast świeży korzeń imbiru to doskonały środek do walki z pierwszym objawami jesiennego przeziębienia oraz dolegliwościami trawiennymi.
Imbir – przeciwwskazania do stosowania
Przed spożywaniem imbiru w nadmiernych ilościach powinny wzmagać się kobiety znajdujące się w ciąży lub w okresie karmienia piersią. Ponadto, niniejsza substancja, za sprawą swojego charakterystycznego smaku, może negatywnie wpłynąć na samopoczucie osób zmagających się z objawami refluksu oraz wrzodów żołądka.