Imbir to korzeń coraz częściej wykorzystywany w kuchni. W składzie zawiera on bowiem wiele składników prozdrowotnych. Jednak czy jego działanie można porównać do antybiotyku? Sprawdź, w jakich przypadkach imbir na pewno Ci się przyda.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest imbir;
- Jakie właściwości wykazuje;
- Dla kogo jest dedykowany;
- Kto nie powinien stosować imbiru;
- Jak go stosować;
Imbir – egzotyczny antybiotyk
Imbir to produkt dobrze znany w Azji. Okazuje się jednak, że coraz częściej jego korzenie spotkać można w zwykłych supermarketach również w Polsce. I to bardzo dobrze, ponieważ jest on produktem o wielu właściwościach prozdrowotnych.
Ok. 150 gramów produktu dostępne jest za 3-5 zł. Warto jednak uświadomić sobie, że 150 g to dużo, gdyż nawet mały plasterek spożywany na 1 na dobę może uchronić Cię przed przeziębieniem. Sprawdź, czym jeszcze może Cię on zaskoczyć.
Imbir i jego właściwości zdrowotne
Lista prozdrowotnych właściwości imbiru jest długa, a poniżej znajdziesz kilka z nich:
- Wspomaga trawienie;
- Niweluje wzdęcia;
- Obniża poziom cholesterolu;
- Działa antyoksydacyjnie;
- Niweluje dolegliwości bólowe;
- Działa odkażająco (szczególnie w przypadku gardła);
- Oczyszcza jamę ustną;
- Pobudza krążenie;
- Działa jak afrodyzjak;
- Działa rozgrzewająco.
Imbir i jego działanie. Dla kogo jest przeznaczony?
Widzisz zatem, że przysłowiowe 5 zł wobec tak wielu korzyści to zdecydowanie mało. Poniżej znajdziesz dodatkowo listę dolegliwości, w przypadku, których produkt może się sprawdzić.
Zastosowanie
- Zaburzenia trawienia;
- Wzdęcia;
- Choroba lokomocyjna;
- Wymioty i mdłości;
- Zakrzepica;
- Silne bóle miesiączkowe;
- Obniżona odporność;
- Bóle stawów;
- Migrena;
- Zapalenie jamy ustnej i halitoza;
- Słabe krążenie.
Imbir – przeciwwskazania
Imbiru nie powinny stosować osoby z poważnymi schorzeniami układu pokarmowego. Zalicza się do nich takie choroby jak wrzody żołądka, nadkwasota, wrzody dwunastnicy, refluks. Warto, aby uważały na niego również Panie w ciąży i podczas karmienia piersią.
Jak spożywać imbir?
- Przyprawa – ciasta, wypieki, pierniki, pieczone jabłka, grzane wino i piwo, dania mięsne, kawa;
- Olejek – preparaty kosmetyczne, olejki przeciwzapalne i antybakteryjne, preparaty odchudzające i wyszczuplające;
- Wyciąg – kosmetyki o zapachu orientalnym;
- Napar – pyszny napój wzmacniający odporność oraz wspomagający koncentrację;
- Korzeń – spożywany bezpośrednio w plasterkach, jako dodatek do herbaty lub w postaci startej do sałatek.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto go włączyć do diety odchudzającej to, przeczytaj artykuł produkty wspomagające metabolizm.
Podsumowanie
Imbir zdecydowanie można uznać za egzotyczny, a zarazem niezwykle skuteczny antybiotyk, gdyż nie tylko działa przeciwbakteryjnie, ale przede wszystkim jest w pełni bezpieczny dla organizmu. Spożywaj go, zatem ile dusza zapragnie. Szczególnie warto, gdyż w taką pogodę może Cię on uchronić przed typowym przeziębieniem czy grypą. Po produkty dobre na przeziębienie wejdź na stronę cosdlazdrowia.pl.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.