Jabłko, owoc idealny! Jak wykorzystać je w codziennej kuchni?

Jabłko należy do jednych z najchętniej spożywanych przez nas owoców. Nic w tym dziwnego, w końcu Polska jest czołowym producentem niniejszego produktu na świecie. Niemniej jednak, o przewadze jabłka nad innymi owocami świadczy nie tylko jego łatwa dostępność i niska cena, ale przede wszystkim bogactwo zawartych w nim składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Okazuje się, że wprowadzenie jabłek do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpływać nie tylko na poprawę naszego zdrowia, ale również urody. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych jabłek. I jak wykorzystać niniejsze owoce w codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.

W tym artykule przeczytasz o:

  • Wartościach odżywczych, jakie skrywa w sobie jabłko;
  • Wpływie na nasze zdrowie, jakie może wywrzeć codzienne spożywanie jabłka;
  • Jak wykorzystać jabłko w codziennej kuchni.
Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie jabłko;

Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie jabłko?

Soczyste jabłka są nie tylko pełne smaku, ale również zdrowia. Znajdziemy w nich zestaw cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim bogata zawartość witaminy C, jak również spora dawka witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E i K. Ponadto, zaledwie jedno jabłko skrywa sobie zestaw niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego organizmu minerałów, takich jak: cynk, fosfor, magnez, sód, żelazo, wapń oraz potas. Warto wiedzieć, że owoce te są także źródłem błonnika pokarmowego oraz flawonoidów.

Jaki wpływ na nasze zdrowie może wywrzeć codzienne spożywanie jabłka?

Dzięki zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenia jabłek do zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia jest w stanie przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że owoce te doskonale wpływają na pracę naszego mózgu, zwiększając tym samym nasze zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji. Co ciekawe, mogą one także przyczyniać się do usuwania nadmiaru toksyn z organizmu oraz zwiększania efektywności zastosowanych metod ochudzania. Badania naukowe zwracają również uwagę na korzystny wpływ jabłek w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości błonnika, potasu oraz witaminy E i C w jego składzie. Ponadto, dzięki zawartości cennych przeciwutleniaczy, regularne spożywanie jabłek może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.

Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać z jabłka wszystko to, co najlepsze, trzeba spożywać je łącznie ze skórką i nie poddawać działaniu obróbki cieplnej.

Jaki wpływ na nasze zdrowie może wywrzeć codzienne spożywanie jabłka?

Jak wykorzystać jabłko w codziennej kuchni?

Pyszne jabłka możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów.

SMACZNA OWSIANKA Z JABŁKIEM

Jakich składników potrzebujesz?

  • jabłko ze skórką;
  • 5 łyżek płatków owsianych;
  • 150ml gorącej wody;
  • 1 łyżeczki ksylitolu;
  • garść posiekanej żurawiny suszonej;
  • 1 łyżki pokruszonych orzechów włoskich;
  • Szczypty cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej płatki wodą i dopraw ksylitolem. Dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na około 5-10 minut, aż płatki całkowicie wchłoną wodę;
  2. Przekrój jabłko na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry i ułóż na owsiance;
  3. Na warstwie jabłek rozsyp posiekaną żurawinę suszoną oraz pokruszone orzechy włoskie;
  4. Całość posyp odrobiną cynamonu i gotowe.
Jak wykorzystać jabłko w codziennej kuchni?

PLACUSZKI GRYCZANE Z JABŁKIEM

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 200g niepalonej kaszy gryczanej;
  • dojrzały banan;
  • jabłko średniej wielkości;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżka ksylitolu.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz kaszę gryczaną w wodzie, a następnie pozostaw ją  na około 12 godzin;
  2. Odcedź namoczoną kaszę, a następnie dodaj do niej banana, ksylitol oraz cynamon;
  3. Otrzymaną masę, przy pomocy blendera, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji;
  4. Zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy gryczanej, a następnie dokładnie wymieszaj;
  5. Smaż placuszki na suchej patelni lub usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Gotowe placuszki możesz spożywać z dodatkiem miodu lub syropu klonowego.

SAŁATKA Z JABŁKIEM I KURCZAKIEM

Jakich składników potrzebujesz?

  • 200g zgrillowanej piersi z kurczaka;
  • 2 jabłek;
  • 100g sera pleśniowego typu blue;
  • Około 15 pomidorków koktajlowych;
  • 50g rukoli;
  • 20g kiełków jarmużu;
  • miód akacjowy – jedna łyżka;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • jedna łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 łyżek soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj rukolę, osusz ją i rozłóż na półmisku, na którym masz zamiar podawać sałatkę;
  2. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na liściach rukoli;
  3. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół i ułóż pomiędzy kawałkami kurczaka;
  4. Przekrój jabłka na pól, a następnie pokrój w cienie paski;
  5. Pokrojone cienkie jabłko rozłóż na składnikach sałatki, następnie rozkrusz na nich ser pleśniowy;
  6. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz sos z cytryny;
  7. Przygotowanym sosem polej sałatkę;
  8. Całość posyp kiełkami jarmużu i gotowe.

Podsumowanie

Jabłko to bez wątpienia jedno z najsmaczniejszych polskich owoców. Zawiera ona w sobie zestaw cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, a co najważniejsze, dostępne jest również w miesiącach zimowych. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić soczyste jabłko do zdrowego stylu życia i cieszyć się jego niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi.  

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.