Jaglane lody bez laktozy– idealne na ciepłe dni!

Jaglane lody na pewno przypadną do gustu wszystkim wielbicielom zimnych deserów. Pomysł ten mogą wykorzystać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Kremowa konsystencja sprawia, że lody rozpływają się w ustach, ciesząc przyjemnym smakiem truskawek i rabarbaru…

 Przepis na jaglane lody

Składniki:

  • garść świeżych truskawek
  • 2 łodygi młodego rabarbaru
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 duża łyżka masła migdałowego
  • 1 szklanka śmietany kokosowej (najlepiej gęstej)
  • 0,5 łyżeczki świeżej skórki z cytryny
  • patyczki i papierowe papiloty do lodów 

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i odrywamy szypułki, następnie rozgniatamy widelcem. Rabarbar myjemy i kroimy, a później podsmażamy go na maśle kokosowym z dodatkiem syropu klonowego.

Resztę składników umieszczamy w misie i blendujemy, aż powstanie kremowa konsystencja (ok. 10 min). Dodajemy rozgniecione truskawki i rabarbar, po czym bardzo dokładnie mieszamy.

Miskę wkładamy do zamrażalnika na 40 min, następnie wyjmujemy, mieszamy i odkładamy na kolejne 40 min. Czynność powtarzamy ok. 3 razy. Zanim lody całkowicie się zetną przekładamy je do papilotów i wbijamy patyczek. Odkładamy do zamrażalnika na 30 min.

 

lody jaglane

 

 

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *