Jaglane lody na pewno przypadną do gustu wszystkim wielbicielom zimnych deserów. Pomysł ten mogą wykorzystać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Kremowa konsystencja sprawia, że lody rozpływają się w ustach, ciesząc przyjemnym smakiem truskawek i rabarbaru…
Przepis na jaglane lody
Składniki:
- garść świeżych truskawek
- 2 łodygi młodego rabarbaru
- 1 łyżka masła kokosowego
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 duża łyżka masła migdałowego
- 1 szklanka śmietany kokosowej (najlepiej gęstej)
- 0,5 łyżeczki świeżej skórki z cytryny
- patyczki i papierowe papiloty do lodów
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i odrywamy szypułki, następnie rozgniatamy widelcem. Rabarbar myjemy i kroimy, a później podsmażamy go na maśle kokosowym z dodatkiem syropu klonowego.
Resztę składników umieszczamy w misie i blendujemy, aż powstanie kremowa konsystencja (ok. 10 min). Dodajemy rozgniecione truskawki i rabarbar, po czym bardzo dokładnie mieszamy.
Miskę wkładamy do zamrażalnika na 40 min, następnie wyjmujemy, mieszamy i odkładamy na kolejne 40 min. Czynność powtarzamy ok. 3 razy. Zanim lody całkowicie się zetną przekładamy je do papilotów i wbijamy patyczek. Odkładamy do zamrażalnika na 30 min.