Jagody goji to owoce kolcowoju, nazywane też w medycynie chińskiej i tybetańskiej „owocem długowieczności”. Spożywane są powszechnie w postaci surowej oraz suszonej, a także przetworzonej, jako soki, wina, nalewki, herbaty oraz suplementy w postaci proszku i tabletek.
Ogromną korzyścią płynącą z ich spożywania jest naturalne uzupełnienie diety w związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami.
Jagody goji i ich skład a zdrowie człowieka
Jagody goji uzupełniają braki odżywcze, ponieważ są źródłem:
- polifenoli
- kilkunastu aminokwasów endogennych oraz wszystkich egzogennych
- polisacharydów wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego
- karotenoidów: jagody goji zawierają więcej beta-karotenu niż marchew oraz zeaksantynę, która wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i powstawaniu zwyrodnień plamki żółtej
- kwasów tłuszczowych takich jak heksadekanowy, linolowy i mirystynowy, które stymulują produkcję kolagenui sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry
- witaminy C, E, B1, B2, B6
- flawonoidów o znanych właściwościach przeciwutleniających
- fitosteroli o działaniu przeciwzapalnym i obniżającym poziom cholesterolu
- betainy, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie choliny – czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od odtłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA
- fizaliny, czyli związku stosowanego w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach)
- żelaza, wapnia, cynku i selenu
- rzadko spotykanego germanu, który działa antynowotworowo
Dzięki takiemu bogactwu składników owoce te zaliczane są do kategorii żywności superfood.
Jagody goji w kuchni – jak je wykorzystać?
- jako dodatek do ryżu, zup warzywnych, potraw z kurczakiem i wieprzowiną
- jako samodzielną przekąskę
- składnik musli, wypieków, ciast i deserów
- dodatek do herbat
PRZEPIS NA KOKTAJL Z JAGODAMI GOJI
Składniki:
- 5 łyżek suszonych jagód goji
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki syropu z agawy
- 300 ml mleka sojowego
Sposób wykonania:
Jagody goji moczymy w mleku sojowym przez 20 min. Po upływie tego czasu miksujemy je na jednolitą masę. Dodajemy pokrojonego banana i jeszcze raz miksujemy całość. Na koniec dodajemy syrop z agawy i dokładnie mieszamy.