Jagody goji i przepis na koktajl długowieczności – sprawdź koniecznie!

Jagody goji to owoce kolcowoju, nazywane też w medycynie chińskiej i tybetańskiej „owocem długowieczności”. Spożywane są powszechnie w postaci surowej oraz suszonej, a także przetworzonej, jako soki, wina, nalewki, herbaty oraz suplementy w postaci proszku i tabletek.

Ogromną korzyścią płynącą z ich spożywania jest naturalne uzupełnienie diety w związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami.

Jagody goji i ich skład a zdrowie człowieka

Jagody goji uzupełniają braki odżywcze, ponieważ są źródłem:

  • polifenoli
  • kilkunastu aminokwasów endogennych oraz wszystkich egzogennych
  • polisacharydów wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego
  • karotenoidów: jagody goji zawierają więcej beta-karotenu niż marchew oraz zeaksantynę, która wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i powstawaniu zwyrodnień plamki żółtej
  • kwasów tłuszczowych takich jak heksadekanowy, linolowy i mirystynowy, które stymulują produkcję kolagenui sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry
  • witaminy C, E, B1, B2, B6
  • flawonoidów o znanych właściwościach przeciwutleniających
  • fitosteroli o działaniu przeciwzapalnym i obniżającym poziom cholesterolu
  • betainy, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie choliny – czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od odtłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA
  • fizaliny, czyli związku stosowanego w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach)
  • żelaza, wapnia, cynku i selenu
  • rzadko spotykanego germanu, który działa antynowotworowo

Dzięki takiemu bogactwu składników owoce te zaliczane są do kategorii żywności superfood.

Jagody goji w kuchni – jak je wykorzystać?

  • jako dodatek do ryżu, zup warzywnych, potraw z kurczakiem i wieprzowiną
  • jako samodzielną przekąskę
  • składnik musli, wypieków, ciast i deserów
  • dodatek do herbat

jagody goji

PRZEPIS NA KOKTAJL Z JAGODAMI GOJI

Składniki:

Sposób wykonania:

Jagody goji moczymy w mleku sojowym przez 20 min. Po upływie tego czasu miksujemy je na jednolitą masę. Dodajemy pokrojonego banana i jeszcze raz miksujemy całość. Na koniec dodajemy syrop z agawy i dokładnie mieszamy.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.