Jagody goji- źródło witamin i urody

Owoce kolcowoju, znane jako jagody goji nazywane są „czerwonymi diamentami”. Chińczycy oddają im hołd poprzez coroczny, kilkudniowy festyn ku czci tej rośliny. Ich znaczenie w chińskiej medycynie jest bardzo duże, bo jagody goji są dodawane niemal do każdego leku. Dlaczego Chińczycy tak chętnie sięgają po tę roślinę? Jak jedzenie jagód goji wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie i dlaczego warto je jeść? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w artykule!

Zgodnie z jedną z legend chińkich ok. roku 800 n.e. w pobliżu jednej ze świątyń buddyjskich wykopano studnię. Ściany świątyni porastały pnącza jagody goji, których dojrzałe owoce wpadały do studni, z której mnisi czerpali wodę. Co ciekawe, mnisi cieszyli się nadzwyczaj dobrym zdrowiem i nawet w starczym wieku nie mieli siwych włosów, ani ubytków w uzębieniu. Uznali, że zawdzięczają to dojrzałym owocom jagód goji i tym odkryciem podzielili się z chińskimi zielarzami.

Owoce kolcowoju znane jako owoce goji to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe, lub czerwone owoce o wysokiej zawartości składników pokarmowych.W chińskiej kuchni wykorzystuje się owoce i korzeń krzewu, a w medycynie- owoce.Owoce goji są źródłem cennych składników pokarmowych o szerokich właściwościach.

g9

W porównaniu do innych owoców jagody goji posiadają największą liczbę witamin i składników mineralnych w tym: zeaksantynę, β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Jagody goji zawierają też witaminy: C, E i witaminy z grupy B. Jagody goji są źródłem cennych składników mineralnych w tym: potasu, wapnia i cynku. W swoim składzie zawierając też: błonnik pokarmowy, antyoksydanty, polisacharydy i german.

Owoce kolcowoju są uważane za najbardziej obiecujący środek, wspierający zdrowie i mogący zrewolucjonizować dietetykę i tradycyjną medycynę XXI w. Podkreśla się szczególne działanie jagód goji jako środka stosowanego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby i płuc. Wskazuje się też, że jagody goji są w stanie zrewolucjonizować dietetykę, a nawet osiągnięcia sportowe w XXI w.

g9

Owoce goji mają słodki smak, dzięki czemu można je jeść prosto z drzewa. Równie dobrze smakują w postaci wysuszonej. Dodawane są do napojów i posiłków, w tym dań z ryżu i zup. Produkuje się również sok i wina z owoców goji. Suszone owoce goji są składnikami batonów i ciastek.

Jagody goji smakują podobnie do rodzynek, choć są nieco bardziej cierpkie w smaku. Są dobrym dodatkiem do zup i musli, mogą też być dobrą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Warto je jeść, bo są prawdziwą „bombą witaminową” i pomagają w zachowaniu zdrowia i pięknego wyglądu.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.