Jak parzyć Yerba mate?


Yerba mate zyskuje coraz szersze grono swoich wiernych smakoszy. Jednak zaczynając przygodę z piciem tego coraz bardziej popularnego napoju warto dowiedzieć się jak w prawidłowy sposób go przygotowywać. Należy bowiem pamiętać, że sposób parzenia yerba mate bezpośrednio przekłada się nie tylko na jej walory smakowe, ale także efekty pobudzające.

Yerba mate jest podawane w naczynkach zwanych matero, które najczęściej wykonane są z tykwy, ceramiki lub drewna. Jak w najprostszy sposób zaparzyć Yerba mate?

  • do naczynka należy włożyć bombillę (specjalną rurkę przeznaczoną do picia Yerba mate)
  • do matero wsypać taką ilość suszu, która wypełni ok. 2/3 jego objętości
  • przygotowany susz zalać wodą

Czy istnieje ustalona temperatura wody, którą można parzyć yerba mate?

Nie! Tak naprawdę yerba mate można parzyć wodą o dowolnej temperaturze. Wszystko zależy od tego, jaki napar chcemy uzyskać.

Jeśli zależy nam na pobudzającym i orzeźwiającym napoju, zalejmy susz zimną lub nawet zmrożoną wodą. W ten sposób uzyskamy terrere – Yerba mate idealne na upały, delikatne w mocy i smaku, ale przyjemnie chłodzące i lekko pobudzające.

Yerba mate możemy także zalać letnią lub lekko ciepłą wodą (o temperaturze 30-60°C). W tym przypadku musimy jednak pamiętać o nieco dłuższym czasie parzenia. Uzyskany napar delikatnie pobudzi nasz organizm, jednocześnie zachowując swój delikatny smak. Ten sposób parzenia szczególnie polecany jest początkującym smakoszom suszu ostrokrzewu paragwajskiego.

 

Z kolei osoby, które Yerba mate piją już od dłuższego czasu, do jej parzenia z powodzeniem mogą wykorzystywać wodę o temperaturze 70-80°C. Napój parzony tą metodą ma intensywny, mocny smak, ale daje solidny zastrzyk energii na długie godziny.

Ważne!

Jeśli decydujemy się na parzenie Yerba mate gorącą wodą (o temperaturze 90°C), starajmy się, aby czas parzenia nie wynosił więcej niż 1 minutę. Pamiętajmy także o przelaniu naparu przez sitko, żeby przerwać proces parzenia i zminimalizować gorzki, nieprzyjemny smak.

Ciekawe efekty przynosi także gotowanie Yerba mate w małej ilości wody, a następnie dodanie do tak przygotowanej esencji słodkiego mleka sojowego lub migdałowego. Napój przygotowany tą metodą zachwyci zwolenników łagodnych smaków liczących jednocześnie na szybki efekt pobudzenia.

Jak widać sposobów parzenia Yerba mate jest naprawdę wiele, a najważniejszym jest, aby znaleźć ten, który najbardziej będzie odpowiadał naszym preferencjom i upodobaniom smakowym.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *