Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, choć wciąż mało popularna. Nie zawiera glutenu, ma właściwości odkwaszające organizm, dzięki czemu dodaje energii i poprawia samopoczucie.
Dobroczynny wpływ kaszy jaglanej na zdrowie wynika z odpowiednich stosunków wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na wzrost tzw. „dobrego cholesterolu” we krwi i obniżenie tzw. „złego”.
diecie lekkostrawnej, osób mających problem z chorobami trzustki i wątroby. Zawiera błonnik, który wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jeść nawet osoby chorujące na celiakię. Z uwagi na właściwości antygrzybicze, jakie posiada, jest uznawana za naturalny antybiotyk.
Kasze jaglaną można jeść w wersji na słodko, na słono, jako dodatek do obiadu, deseru, lub np. jako produkt do przygotowania pasty kanapkowej. Poniżej przepis na aromatyczną pastę kanapkową z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów.
Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów
Składniki
• 3/4 słoiczka suszonych pomidorów (ok. 200 g)
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
• Sól, pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy
Kaszę i pomidory zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać 2 łyżki oleju, w którym były namoczone pomidory i przyprawy do smaku.
Smacznego!