Jak przygotować smaczną zupę-krem z warzyw?

Często zastanawiasz się, jak przygotować smaczny, a zarazem zdrowy obiad dla siebie i swoich bliskich? W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym w niedługim czasie przygotujesz aromatyczną i pełną zdrowia zupę z warzyw.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować pożywną zupę-krem z brokułów;

  • Jak przyrządzić smaczną zupę-krem z kalafiora;

  • Jak przygotować aromatyczną zupę-krem z marchwi.

Jak przygotować pożywną zupę-krem z brokułów?

Chociaż nie dostarczają do naszego organizmu dużej ilości kalorii, brokuły stanowią doskonałe źródło cennych dla zdrowia witamin (zwłaszcza witaminy C) i minerałów (w tym wapnia oraz potasu). Dlatego też, warto wykorzystać je do przygotowania pożywnej zupy.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 3 szklanek bulionu warzywnego (najlepiej domowego);
  • 1 kg różyczek brokułu;
  • 2 cebuli;
  • 2 ząbków czosnku;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli;
  • Szczypty pieprzu;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • Szczypty kurkumy;
  • 1 łyżki jogurtu naturalnego (np. typu greckiego).

Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę;

Krok II: Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem;

Krok III: Opłucz różyczki brokułu i dodaj je do garnka z zasmażoną cebulką oraz czosnkiem;

Krok IV: Zalej brokuły przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i dodaj wybrane przyprawy;

Krok V: Gotuj zupę przez około 20 minut, tak aby brokuły stały się miękkie;

Krok VI: Ostudź delikatnie zupę i dokładnie ją zblenduj;

Krok VII: Zmiksowaną zupę przełóż do wybranej miski i dodaj do niej łyżkę jogurtu naturalnego.

Jak przygotować smaczną zupę-krem z kalafiora?

Kalafior jest nie tylko doskonałym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego, ale również cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, czy wapń.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 700g różyczek kalafiora;
  • 3 cebuli;
  • 4 ziemniaków;
  • 3 ząbków czosnku;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1,5 L bulionu warzywnego;
  • 2 łyżek miodu;
  • 1 łyżeczki imbiru;
  • 1 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok I: Posiekaj cebule w kostkę;

Krok II: Na dnie grubego garnka rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż na niej poszatkowaną cebulę;

Krok III: Pokrój czosnek w cienkie plastry i dodaj go do cebuli;

Krok IV: Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, a następnie dodaj do smażących się składników;

Krok V: Do garnka dodaj podzielony na drobne różyczki kalafior oraz bulion warzywny;

Krok VI: Całość gotuj tak długo, aż warzywa staną się miękkie i przypraw wybranymi przyprawami oraz miodem;

Krok VII: Kiedy zupa będzie już gotowa, zmiksuj ją przy pomocy blendera na gładką masę.

Nasza rada: Zupę możesz podawać w towarzystwie grzanek z pieczywa pełnoziarnistego lub prażonych pestek słonecznika.

Jak przygotować aromatyczną zupę-krem z marchwi?

Marchewka jest źródłem cennego dla naszego zdrowia beta-karotenu. I chociaż najwięcej witamin dostarczymy do naszego organizmu spożywając ją w wersji surowej, warto przygotować z niej aromatyczną zupę-krem.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 kg obranej ze skórki i pokrojonej w talarki marchwi;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 cebuli czerwonych posiekanych w drobną kostkę;
  • 1 pomarańczy;
  • 1 łyżeczki tartego imbiru;
  • 2 szklanek bulionu warzywnego;
  • Szczypty kolendry;
  • Szczypty soli;
  • Szczypty kminku;
  • Garści prażonych (na suchej patelni) pestek dyni.

Sposób przygotowania:

Krok I: Na dnie grubego garnka rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej poszatkowaną cebulkę;

Krok II: Do cebuli dodaj pokrojoną marchew i zalej całość bulionem warzywnym;

Krok III: Po upływie 20 minut dodaj do zupy przyprawy oraz pokrojoną w kostkę pomarańczę;

Krok IV: Gotuj całość na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty;

Krok V: Kiedy zupa będzie już gotowa, zmiksuj ją przy pomocy blendera;

Krok VI: Gotową zupę przełóż do miski i posyp prażonymi pestkami dyni.

Podsumowanie

Każdego dnia powinniśmy spożywać przynajmniej 3, a najlepiej 4 porcje warzyw. Jedną z nich może być zupa przygotowana z wymienionych wyżej produktów. Stosując się do zasad zdrowego dożywiania będziesz w stanie zapewnić sobie nie tylko dobre zdrowie, ale również samopoczucie.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *