Jak upiec smaczne i zdrowe babeczki, które zasmakują najmłodszym? I dlaczego warto przygotować ciasto marchewkowe? Odpowiedzi na te pytania oraz pozostałych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu!
Twoje dzieci uwielbiają słodycze, a Ty zastanawiasz się, jak sprawić, aby były one chociaż odrobinę zdrowsze? To proste, postaraj się, aby znalazły się w nich cenne składniki, w tym warzywa i orzechy. Już dziś przygotuj kolorowe babeczki marchewkowe, które nie tylko wspaniale się prezentują, ale również wyśmienicie smakują, a zawarte w nich chrupiące orzechy sprawią, że przypadną one do gustu również nieco starszym członkom Twojej rodziny.
Jak przygotować babeczki marchewkowe dla całej rodziny?
Zanim przystąpisz do kompletowania składników, upewnij się, że posiadasz w swojej kuchni sprawny mikser oraz dziesięć papilotek do babeczek lub odpowiednią do nich formę.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 szklanki mąki razowej;
- ½ szklanki mąki owsianej;
- 4 łyżek miodu lub syropu z daktyli;
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczek cynamonu;
- 2 szklanek startej (na drobnych oczkach) marchewki;
- Garści pokruszonych orzechów włoskich;
- 100 ml oleju rzepakowego lub kokosowego;
- 3 jajek;
- Kilku kostek gorzkiej czekolady oraz posiekanych orzechów włoskich do dekoracji.
Jak przygotować babeczki marchewkowe?
Krok I: Do szerokiej miski przesyp suche składniki (mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon), następnie zmieszaj wszystko przy pomocy dużej łyżki;
Krok II: Jajka, olej oraz miód utrzyj na jednolitą masę, a następnie dodaj ją do suchych składników;
Krok III: Otrzymaną masę wymieszaj delikatnie przy pomocy miksera, a następnie dodawaj do niej porcjami startą marchewkę, cały czas mieszając ciasto mikserem na wolnych obrotach (przez 2-3 minuty);
Krok IV: Do otrzymanej masy dodaj pokruszone orzechy włoskie, a następnie wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;
Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok VI: Przełóż ciasto do wysokości 2/3 papilotek, a następnie piecz babeczki przez około 20-25 minut;
Krok VII: Kiedy babeczki będą już gotowe wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia;
Krok VIII: W tym czasie przygotuj kąpiel wodną i rozpuść w niej czekoladę;
Krok IX: Ostudzone babeczki polej cienką warstwą gorzkiej czekolady, a następnie posyp je pokruszonymi orzechami włoskimi.
UWAGA! Jeśli masz na to ochotę, do babeczek możesz dodać również suszoną żurawinę, rodzynki lub inne bakalie. Całość możesz również delikatnie posypać cukrem pudrem zamiast czekolady.
Życzymy smacznego!