Szparagi to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. W ich składzie znajdziemy witaminę E i C, wapń, fosfor, potas a także błonnik, beta-karoten oraz łatwostrawne białko. Ich dużą zaletą jest także niska kaloryczność – 100 g szparagów to zaledwie 18 kcal. Sprawdź jak je przyrządzić, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Jak wybrać świeże szparagi?
Podstawowym krokiem we właściwym przygotowaniu szparagów jest ich odpowiedni wybór. Podczas zakupów należy pamiętać, że świeże szparagi charakteryzują się zamkniętą główką. Warto zwrócić także uwagę na ich końce i pędy – powinny być lekko wilgotne, połyskujące i sprężyste. Istotną kwestią jest także kolor szparagów – białe szparagi są zazwyczaj bardziej włókniste od zielonych, dlatego przed gotowaniem wymagają obrania. Z kolei szparagi fioletowe charakteryzują się intensywnym zapachem i lekko słodkim smakiem.
Przygotowanie szparagów do gotowania
Białe szparagi należy dokładnie umyć a następnie obrać (pomijając główkę). W tym celu można użyć obieraczki do warzyw lub małego nożyka. Należy także pamiętać o usunięciu zdrewniałej końcówki (jeśli kupiliśmy świeże szparagi wystarczy odciąć fragment nie większy niż 2 cm).
W przypadku szparagów zielonych i fioletowych sprawa jest jeszcze prostsza, ponieważ nie wymagają one obierania. Jedyne co musimy zrobić to dokładnie umyć szparagi i usunąć niejadalne końcówki. Jeśli nie mamy pewności, w którym miejscu należy odciąć dolny fragment, możemy po prostu wygiąć szparag a końcówka sama złamie się w odpowiednim miejscu.
Jak gotować szparagi?
Do ugotowania szparagów najlepiej wybrać wąski i wysoki garnek, ponieważ szparagi powinny być ułożone pionowo a ich główki powinny znajdować się tuż nad linią wody (w tym celu można związać je nitką).
Szparagi powinny być gotowane w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu, pod przykryciem. Czas gotowania szparagów jest różny w zależności od ich odmiany. Zielone szparagi będą gotowe po ok. 8 minutach, zielone i fioletowe – po 10- 15 minutach. Należy jednak pamiętać, że szparagi łatwo rozgotować, dlatego warto sprawdzać ich stan od czasu do czasu widelcem. Po ugotowaniu powinny wciąż mieć intensywny kolor oraz zachować swoją jędrność i elastyczność.
Szparagi – propozycje podania
Szparagi w kuchni można wykorzystywać na wiele sposobów – świetnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do drugiego dania. Można serwować je także na śniadania, np. w połączeniu z jajkiem sadzonym lub przygotowywać na ich bazie zupy, sałatki czy sosy.