Jak przygotować tartę z warzywami?

Tarta to danie, które można przygotować w różnych wersjach – na słodko lub na słono. Jest bardzo popularną potrawą kuchni francuskiej, składającą się z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. W wersji wytrawnej dodaje się do niej warzywa, twaróg lub grzyby, a w słodkiej np. sezonowe owoce.

Dziś polecamy wypróbować przepis na tartę z warzywami, w sam raz na pożywny, bezglutenowy obiad!

Składniki:
10 dag masła
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
3 jajka
200 ml śmietany
10 dag boczku
30 dag brokułów
czerwona papryka
pomidor
cebula
ząbek czosnku
3 gałązki oregano
2 gałązki bazylii
10 dag żółtego sera
sól i pieprz

tarta

Przygotowanie:
Wymieszać mąki ze szczyptą soli, posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto. Owinąć folią, odłożyć na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyścielić nim formę do tarty. Nakłuć, przykryć pergaminem, wsypać suchą fasolę. Piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować 10 min w osolonym wrzątku, osączyć. Zioła opłukać, posiekać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, wraz z pomidorem umyć, pociąć w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w plasterki, zrumienić. Dołożyć cebulę, czosnek, paprykę, brokuły oraz pomidor, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min. Śmietanę wymieszać z 2 jajkami, 1/2 sera, ziołami, doprawić solą i pieprzem. Warzywa wyłożyć na ciasto, polać śmietaną, posypać resztą sera. Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

 
(Źródło przepisu: „Kuchnia bez glutenu”)

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.