Jak przygotować smaczne brownie bez użycia jajek? I czy można dodać do niego świeże owoce? Odpowiedzi na te pytania oraz innych, kulinarnych inspiracji szukaj w dalszej części tekstu.
Ciasto czekoladowe to bez wątpienia jeden z naszych ulubionych deserów. Niestety, ta słodka przyjemność związana jest często z dostarczaniem do organizmu sporej ilości cukru oraz niezdrowych tłuszczów. Na szczęście, znaleźliśmy sposób na to, jak przygotować pyszne brownie w nieco zdrowszej wersji. Nie zapomnieliśmy również o weganach! Poniżej znajdziecie dwa proste przepisy na ciasta czekoladowe, które z pewnością przypadną wam do gustu.
Jak przygotować słodkie brownie w stylu wege?
Zanim przystąpisz do kompletowania składników, upewnij się, że posiadasz w domu foremkę do ciasta o wymiarach 20 na 20 centymetrów.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 2 (średniej wielkości) batatów;
- 150 gramów mąki migdałowej;
- 100 gramów mąki pszennej;
- 6 łyżek kakao lub 8 łyżek karobu;
- Około 15 daktyli suszonych bez pestek;
- 2 łyżek syropu z agawy;
- Kilka kropelek ekstraktu waniliowego;
- Garści posiekanych orzechów włoskich;
- Szczypty kardamonu oraz soli.
Jak przygotować słodkie brownie w stylu wege?
Krok I: Bataty obierz ze skórki, a następnie pokrój je na małe kawałki i gotuj przez 5-7 minut w lekko osolonej wodzie;
Krok II: Ugotowane bataty rozdrobnij przy pomocy blendera tak, aby powstała z nich gładka masa;
Krok III: Mąkę migdałową wymieszaj z kakao i szczyptą soli;
Krok IV: Do wysokiej miski przełóż masę z batatów, odrobinę ekstraktu waniliowego, mąkę, posiekane daktyle oraz orzechy;
Krok V: Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy dużej łyżki;
Krok VI: Powstałą masę przełóż do specjalnej formy wyłożonej papierem;
Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz ciasto przez około 30 minut.
UWAGA! Nie spożywaj ciasta zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Zamiast tego, włóż je do lodówki na około 30-40 minut.
Jak przygotować słodkie brownie ze świeżymi owocami?
Dla tych, dla których jajka nie są straszne, przygotowaliśmy bardzo prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem świeżych malin lub borówek.
Jakich składników potrzebujesz?
- 200 gramów mąki owsianej;
- 150 gramów mąki kukurydzianej;
- 1 szklanki świeżych malin lub borówek;
- 4 jajek;
- 250 gramów gorzkiej czekolady;
- 150 gramów cukru kokosowego lub ksylitolu;
- 150 gramów masła ghee;
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przygotować słodkie brownie ze świeżymi owocami?
Krok I: Wybrane owoce dokładnie opłucz i osusz je na ręczniku papierowym;
Krok II: Jajka oraz wybrany cukier ubij przy pomocy miksera na puszystą masę;
Krok III: ¾ czekolady rozpuść w maśle klarowanym;
Krok IV: Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj przy pomocy dużej łyżki, a następnie dodaj do nich ciepłe masło z czekoladą oraz ubite jajka z cukrem;
Krok V: Zarówno suche, jak i mokre składniki połącz ze sobą przy pomocy dużej łyżki, a następne dodaj do nich osuszone owoce;
Krok VI: Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 20 na 20 centymetrów;
Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciasto przez około 35-40 minut;
Krok VIII: Pozostałą część czekolady rozpuść, a następnie polej nią ostudzone ciasto.
Życzymy Smacznego!