Jak przygotować zdrowe brownie z dodatkiem świeżych owoców?

Jak przygotować smaczne brownie bez użycia jajek? I czy można dodać do niego świeże owoce? Odpowiedzi na te pytania oraz innych, kulinarnych inspiracji szukaj w dalszej części tekstu.

Ciasto czekoladowe to bez wątpienia jeden z naszych ulubionych deserów. Niestety, ta słodka przyjemność związana jest często z dostarczaniem do organizmu sporej ilości cukru oraz niezdrowych tłuszczów. Na szczęście, znaleźliśmy sposób na to, jak przygotować pyszne brownie w nieco zdrowszej wersji. Nie zapomnieliśmy również o weganach! Poniżej znajdziecie dwa proste przepisy na ciasta czekoladowe, które z pewnością przypadną wam do gustu.

Jak przygotować słodkie brownie w stylu wege?

Zanim przystąpisz do kompletowania składników, upewnij się, że posiadasz w domu foremkę do ciasta o wymiarach 20 na 20 centymetrów.

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować słodkie brownie w stylu wege?

Krok I: Bataty obierz ze skórki, a następnie pokrój je na małe kawałki i gotuj przez 5-7 minut w lekko osolonej wodzie;

Krok II: Ugotowane bataty rozdrobnij przy pomocy blendera tak, aby powstała z nich gładka masa;

Krok III: Mąkę migdałową wymieszaj z kakao i szczyptą soli;

Krok IV: Do wysokiej miski przełóż masę z batatów, odrobinę ekstraktu waniliowego, mąkę, posiekane daktyle oraz orzechy;

Krok V: Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy dużej łyżki;

Krok VI: Powstałą masę przełóż do specjalnej formy wyłożonej papierem;

Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz ciasto przez około 30 minut.

UWAGA! Nie spożywaj ciasta zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Zamiast tego, włóż je do lodówki na około 30-40 minut.

Jak przygotować słodkie brownie ze świeżymi owocami?

Dla tych, dla których jajka nie są straszne, przygotowaliśmy bardzo prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem świeżych malin lub borówek.

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować słodkie brownie ze świeżymi owocami?

Krok I: Wybrane owoce dokładnie opłucz i osusz je na ręczniku papierowym;

Krok II: Jajka oraz wybrany cukier ubij przy pomocy miksera na puszystą masę;

Krok III: ¾ czekolady rozpuść w maśle klarowanym;

Krok IV: Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj przy pomocy dużej łyżki, a następnie dodaj do nich ciepłe masło z czekoladą oraz ubite jajka z cukrem;

Krok V: Zarówno suche, jak i mokre składniki połącz ze sobą przy pomocy dużej łyżki, a następne dodaj do nich osuszone owoce;

Krok VI: Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 20 na 20 centymetrów;

Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciasto przez około 35-40 minut;

Krok VIII: Pozostałą część czekolady rozpuść, a następnie polej nią ostudzone ciasto.

Życzymy Smacznego!

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.