Jak skutecznie wzmocnić swoją odporność przy pomocy naturalnych metod?

Coraz krótsze dni, większe opady deszczu i niższa temperatura powietrza, wszystko to sprawia, że nasza odporność wystawiona jest na sporą próbę. To właśnie w okresie jesienno-zimowym najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. I chociaż większość z nas w celu wzmocnienia swojej odporności udaje się do apteki, warto wiedzieć, że istnieją inne, naturalne metody wsparcia układu immunologicznego. Jakie witaminy są ważne dla naszego zdrowia? I czy czosnek oraz miód naprawdę mogą uchronić nas przed szkodliwymi wirusami? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Jak skutecznie wzmocnić swoja odporność?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie witaminy są ważne dla naszej odporności i gdzie ich szukać;
  • Czy warto stosować czosnek i miód w okresie jesienno-zimowym;
  • Jakich ziół należy używać, aby wzmocnić naszą odporność;
  • Czy sport i dieta mają znaczenie dla naszej odporności.

Jakie witaminy są ważne dla naszej odporności i gdzie ich szukać?

Chociaż wspomaganie odporności kojarzy nam się przede wszystkim z witaminą C, w istocie okazuje się, że za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego odpowiedzialna jest również witamina A, witaminy z grupy B, witamina D oraz E. Niniejszych związków powinniśmy szukać przede wszystkim w żywności. Dlatego też, zaleca się, aby każdego dnia spożywać 1-2 porcje świeżych owoców oraz 3-4 porcje świeżych (najlepiej nieprzetworzonych) warzyw.

Witamina A – znajdziemy ją w mleku oraz jego przetworach, w rybach morskich, jajach oraz w wątróbce. Warto jej również poszukać w czerwonych oraz zielonych warzywach i owocach, między innymi w: marchewce, natce pietruszki, szpinaku oraz dyni.

Witaminy z grupy B – znajdziemy je głównie w orzechach. Niemniej jednak, warto poszukać ich również w nasionach roślin strączkowych oraz w nabiale i mięsie drobiowym.

Witamina C – chociaż kojarzy nam się z cytrusami, największe jej ilości jesteśmy w stanie znaleźć w czarnej porzeczce, natce pietruszki, w liściach jarmużu oraz w brukselce, brokułach, papryce i dzikiej róży.

Jakie witaminy są ważne dla naszej odporności i gdzie ich szukać?

Witamina D – wymaga w okresie jesienno-zimowym suplementacji, ponieważ dostępna ilość słońca nie pozwala nam na prawidłową syntetyzację poprzez powłoki skórne. W celu ustalenia odpowiedniej dawki suplementacji witaminy D, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub doświadczonego dietetyka.

Witamina E – występuje przede wszystkim w nasionach, orzechach, pestkach i olejach roślinnych. Warto również poszukać jej w warzywach o ciemnozielonym kolorze. Między innymi w: sałacie, brokułach, pietruszce w szpinaku oraz w jarmużu.

Czy warto stosować czosnek i miód w okresie jesienno-zimowym?

Zarówno czosnek, jak i miód cieszą się wielkim uznaniem w medycynie naturalnej. Nic w tym dziwnego, w końcu czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze, a przy tym stymuluje naszą odporność do walki ze szkodliwymi wirusami. Na szczególną uwagą zasługują również składniki zawarte w naturalnym miodzie. Spożywany w odpowiedni sposób nektar kwiatowy jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych witamin, jak również przeciwutleniaczy. Spośród dostępnych na rynku miodów, warto wybrać ten gryczany, który obfituje w duże ilości witaminy C oraz żelaza. Warto jednak pamiętać, że aby uzyskać z miodu oraz czosnku wszystko to, co najlepsze, nie powinniśmy poddawać ich działaniu wysokiej temperatury. Dlatego też, czosnek jest najlepiej spożywać w formie surowej, a miód dodawać do letniej wody z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.

Czy warto stosować czosnek i miód w okresie jesienno-zimowym?

Jakich ziół należy używać, aby wzmocnić naszą odporność?

Nie tylko warzywa i owoce, ale również zioła są w stanie przyczynić się do wzmocnienia naszego układu immunologicznego. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują:

  • Kwiat brzozy – który wykazuje działanie napotne i rozgrzewające;
  • Owoc jarzębiny – zawierający w swoim składzie wysokie stężenie witaminy A oraz C;
  • Ślaz leśny (prawoślaz) – wykazujący działanie nawilżające błony śluzowe i stanowiący cenny składnik leczniczy w przebiegu kaszlu, czy uporczywego kataru;
  • Ziele jeżówki – o działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym, wykazujące również działanie napotne i stymulujące prawidłową przemianę materii;
  • Czarny bez – znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Spożywanie naparu z owoców czarnego bzu przyczynia się między innymi do wzmocnienia organizmu w przebiegu stanów zapalnych oraz infekcji;
  • Pokrzywa – stanowiąca prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów. Odpowiedzialna jest za wzmocnienie odporności.

Czy sport i dieta mają znaczenie dla naszej odporności?

Odpowiednie odżywianie i systematyczna aktywność fizyczna mają ogromne znaczenie dla naszej odporności. Ważne jest, aby przestrzegać wymagań zrównoważonej diety, opartej o zasady zdrowego żywienia. Ponadto, w świetle zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), każda osoba dorosła powinna przeznaczyć minimum 40 minut dziennie na wykonywanie dowolnej aktywności fizycznej o umiarkowanym natężeniu.

Podsumowanie

Przestrzeganie zaleceń zdrowego trybu życia oraz zachowanie odpowiedniej higieny jest w stanie skutecznie uchronić nas przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Warto się o tym przekonać, zanim sięgniemy po syntetyczne suplementy diety, które w ciągu ostatnich lat zdominowały rynek farmaceutyczny.  

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.