Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jak w prawidłowy sposób ją ugotować? Odpowiedzi na te pytania oraz cenne informacje na temat kaszy gryczanej znajdziesz w dalszej części tekstu.
Kasza gryczana uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz nie bez powodu. W jednej porcji niniejszego produktu jesteśmy w stanie znaleźć mnóstwo wartościowych składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodatkowo, kasza gryczana znajduje szerokie zastosowanie w codziennej kuchni, nie tylko w formie dodatku do mięs lub ryb. A jakie inne cenne właściwości skrywa w sobie ten niezwykły produkt?
Kasza gryczana – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej były cenione już przed wiekami. Nic w tym dziwnego, albowiem stanowi ona doskonałe źródło dobrze-przyswajalnego białka oraz cennych aminokwasów (np. lizyny – niezbędnej do budowy białek). Dodatkowo, kasza gryczana bogata jest w błonnik pokarmowy, który wspiera dobre funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a zwłaszcza prawidłową perystaltykę jelit. Cenną informację stanowi również fakt, iż kasza gryczana nie zawiera w sobie glutenu, przez co doskonale sprawdza się w diecie osób zmagających się z problemem nietolerancji lub celiakii.
Wśród innych prozdrowotnych właściwości kaszy gryczanej warto wyróżnić:
- Wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób w obrębie układu krążenia;
- Pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową, ze wzglądu na niski indeks glikemiczny (kasza gryczana może być stosowana w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności);
- Bogate źródło witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego człowieka;
- Bogate źródło minerałów, w tym magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, cynku oraz jodu, wspierających dobre funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, zmniejszając tym samym ryzyko występowania licznych infekcji o podłożu wirusowym lub bakteryjnym.
Kasza gryczana – jak ją ugotować?
Dobrze ugotowana kasza gryczana jest sypka, nie lepi się do siebie i charakteryzuje się lekko orzechowym, przypalanym smakiem. Jak to osiągnąć?
Po pierwsze: Zagotuj 2 szklanki letniej wody, dodając do niej 1 łyżeczkę soli oraz 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek;
Po drugie: Do gotującej się wody przesyp pełną szklankę kaszy gryczanej i mieszaj całość przez kilka sekund przy pomocy dużej łyżki;
Po trzecie: Gdy woda z kaszą ponownie zacznie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką;
Po czwarte: Gotuj kaszę na małym ogniu przez około 15 minut, a następnie zdejmij ją z palnika i pozostaw na kolejne 10 minut tak, aby wchłonęła resztę wody;
Po piąte: Zdejmij pokrywkę z garnka i pozwól kaszy odparować (przez około 5 minut).
Po wykonaniu powyższych czynności, kasza gryczana jest gotowa do podania!
Kasza gryczana jest niedroga, a przy tym niezwykle cenna dla naszego zdrowia. Dlatego też, warto wykorzystywać ją nie tylko w formie dodatku do mięs, ale również farszu do pierogów i podczas przygotowywania wegańskich pasztetów, a nawet kotletów.
Życzymy smacznego!